Životní krédo Tadeáše Kuly je minimalismus. Jeho život se tedy netočí kolem vlastnictví, ale spíše kolem zážitků. „Nedává mi smysl vlastnit auto nebo utrácet za drahé bydlení nebo oblečení. Utrácím vlastně jen za vzdělávání, jídlo a kvalitní služby,“ říká 22letý podnikatel.

Jeho myšlení asi nejvíce ovlivnilo studium v zahraničí. „Během střední školy jsem strávil dva roky na americké škole v Indii, kam jsem odjel s rodiči. Nejvíce mě tam ovlivnila učitelka matematiky. Už od třinácti jsem programoval, vytvářel a spravoval různé herní servery, ona mi ale ukázala, že je dobré o jednotlivých aktivitách přemýšlet také z byznysové stránky. To mi zásadně změnilo život,“ vzpomíná na své začátky Kula.

I projekt Reknihy vznikl v důsledku životního stylu, který si Tadeáš Kula vybral. Minimalismus a poličky zaplněné knihami, které člověk po přečtení patrně už nikdy neotevře, spolu zkrátka nejdou moc dohromady. „Chyběla mi na českém trhu taková platforma, proto jsem se rozhodl ji vytvořit,“ říká Kula.

Přečtu, zabalím a pošlu dál

A jak to tedy celé funguje? „Knihy, které se majitel rozhodne sdílet dál dalším čtenářům, jednoduše pošle na adresu sběrného místa, tým Reknih je pečlivě překontroluje, posoudí a posléze uvede do prodeje na e-shopu. Ve chvíli, kdy jsou prodány, získá jejich bývalý majitel kredit, který si může převést na bankovní účet, použít na další nákup nebo jím podpořit Reknihy ve snaze o zachování deštných pralesů za pomoci organizace Rainforest Trust,“ říká Kula. Knihy také musí splňovat určité parametry. Musí být vydané v posledních 20 letech, nesmí být polité, popsané nebo jinak znehodnocené. „Osobní věnování ale nevadí, dodává to knihám vlastní příběh,“ dodává Kula.

Reknihy v pražských re-use centrech

Nyní se s mladým podnikatelem rozhodl spolupracovat i pražský magistrát. Jeho služby chce využít ve všech svých re-use centrech, která jsou ve Vysočanech, na Spořilově a v Horních Počernicích. „Re-use pointy se v Praze osvědčily. Zatím provozujeme tři a jejich počet chceme dále rozšiřovat. Kromě vybavení domácnosti, sportovního vybavení, nábytku teď dáme druhou šanci i knihám. Je to naplňování principů cirkulární ekonomiky a snižování celkového množství vyprodukovaných odpadů," říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Celý projekt, který odstartoval začátkem srpna, má i další rozměr. Padesát procent z prodeje knih poputuje na konto Přestupní stanice, což je organizace, která vytváří pracovní místa pro lidi bez domova a pomáhá jim s návratem do společnosti. „Mám z celé spolupráce ohromnou radost a pomyslnou třešničkou na dortu je pro mě to, že se nám také podařilo domluvit se na svážení knih k prodeji s cargo bajkery. Díky tomu je tak i logistická část mnohem ekologičtější,“ uzavírá Tadeáš Kula.

Fotogalerie
19 fotografií