Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Očkování bez registrace: V Praze přibyla tři místa, bez objednání lze zajít na Vyšehrad, do Vysočan i ÚVN

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
07:19

V očkovacím centru pražského magistrátu v Kongresovém centru na Vyšehradě se lidé starší 12 let mohou od úterý nechat očkovat proti covidu-19 bez registrace. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí města Vít Hofman. Od středy nabídnou očkování bez nutnosti se předem objednat také centrum v libeňské O2 Universum a Ústřední vojenská nemocnice v Praze 6 (ÚVN). Všechna tři místa očkují dvoudávkovou vakcínou od firem Pfizer/BionTech.

Lidé mohou bez objednání přijít do Kongresového centra v době mezi 10:00 a 19:00, očkovat se bude podle kapacity. Město minulý týden spustilo pro zájemce bez registrace také očkovací autobus.

Od středy nabídne stejnou možnost také Ústřední vojenská nemocnice a Národní očkovací centrum v O2 universum. „Můžete k vakcinaci přicházet denně mezi 9. až 12. a 13. až 17. hodinou, včetně víkendů,“ uvedla na twitteru a webu ÚVN, která má na starosti i provoz očkovacího centra v O2 universum. Zájemcům stačí přinést průkaz totožnosti a kartičku pojištěnce. Kromě toho jsou v Praze tři státem provozovaná místa umožňující vakcinaci bez předchozího ohlášení.

Magistrát doporučil, aby zájemci bez registrace do Kongresového centra chodili nejlépe mezi 10:00 a 11:00 a mezi 15:00 a 16:00, kdy bývá v centru volněji. Při očkování budou mít stále prioritu zaregistrovaní. Město podle informací magistrátu počítá, že v centru se denně naočkuje zhruba stovka neregistrovaných zájemců. Připravuje také mobilní aplikaci, která má proces urychlit.

Chceme maximálně vyjít vstříc všem, kdo se ještě nerozhodli nebo neměli možnost se na očkování dostavit, abychom zvýšili proočkovanost v hlavním městě a pomohli chránit zdraví Pražanů i návštěvníků hlavního města,“ uvedla radní města pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Očkování podle informací města zatím není určeno pro samoplátce, protože k tomu ministerstvo zdravotnictví zatím Praze neudělilo souhlas. „Do O2 universum mohou bez předchozího objednání přicházet i samoplátci, v ÚVN nyní očkování samoplátců neprobíhá,“ informovala vojenská nemocnice.

Očkovací autobus

Magistrát koncem minulého týdne představil očkovací autobus, ve kterém se podle informací magistrátu o víkendu na stanovišti u trojské zoo nechalo naočkovat 179 lidí. Následující víkend bude autobus přistaven na Olympijském festivalu ve Stromovce, o víkend později pak u trojské botanické zahrady.

V Praze od července fungují také tři očkovací místa zřízená státem, kde je možné se nechat očkovat proti covidu-19 bez předchozí registrace. Jedno je na hlavním nádraží a další dvě v obchodních centrech na Chodově a na Smíchově. Další dvě státem provozovaná centra jsou v Ostravě a v Brně. Možnost očkování bez registrace nabízí i většina krajů.

Video  Andrej Babiš na prohlídce velkokapacitního očkovacího centra  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa