Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Praha začne očkovat v Kongresovém centru: Vakcínu má zatím pro první dva dny provozu

Autor: ČTK - 
1. dubna 2021
17:04

Pražský magistrát zatím získal od státu asi 1000 dávek vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech, které zajistí fungování očkovacího centra města v Kongresovém centru na Vyšehradě v úterý a ve středu. Uvedla to radní Milena Johnová (Praha Sobě). Centrum město vyzkoušelo minulý týden, spustí ho po Velikonocích. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že s ohledem na to, že nyní je v Praze na skladech asi 24.000 dávek vakcíny, neočekává problém s dalšími dodávkami.

K očkování do centra se lidé mohou registrovat již delší dobu, na úterý a středu bylo nyní otevřeno po prvních 500 termínech. Zpočátku bude centrum fungovat v polovičním provozu. „Chtěli bychom co nejdříve vystoupat na plný režim, tedy 1000 dávek denně," řekl Hřib. Dodal, že i když dávky Pfizer/BioNTech distribuuje stát a město si je musí vyjednávat, nevidí to jako problém, protože jich je dost.

Očkovací kapacita je nyní v metropoli podle obou politiků dostatečná. „Kapacita teď jede tak zhruba na polovinu očkovacího výkonu, a to nepočítám praktiky," řekl Hřib. I s praktickými lékaři je podle primátora celková kapacita v Praze asi 300.000 dávek za měsíc.

Očkování doma

Praktičtí lékaři pro vakcinaci v ordinacích nebo u nemobilních pacientů doma využívají vakcínu firmy AstraZeneca, protože se snadno skladuje v běžné lednici. Této látky však i kvůli problémům výrobce není dostatek. Obecně je podle primátora limitujícím faktorem v očkování stále nedostatek vakcín.

Očkovací centrum na Vyšehradě město ve zkušebním provozu spustilo minulý týden, kdy do něj ještě neměli přístup běžní lidé přes státní registrační systém. Město fungování provozu testovalo nejprve na očkování městských strážníků, poté vakcínu dostávali lidé s poruchami intelektu a jejich opatrovníci. Tento týden se v Kongresovém centru neočkovalo.

V Praze je podle posledních informací magistrátu i s Kongresovým centrem registrováno 45 očkovacích míst. Z toho devět je státních a nacházejí se ve velkých nemocnicích a Státním zdravotním ústavu. Kongresové centrum je třetím místem zřizovaným magistrátem, další jsou v poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. Stát také plánuje spuštění velkého očkovacího centra v hale O2 universum, podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) má začít fungovat 11. dubna a má mít kapacitu až 10.000 očkovaných lidí denně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa