Zatímco většina pražských ostrovů vznikala postupně a jsou relativně mladé, ostrov Štvanice pamatuje už dobu, kdy kněžna Libuše věštila Praze slávu, která hvězd se bude dotýkat. Tehdy to ale nebýval jen jeden osamocený ostrov, ale spíše soustava menších ostrůvků. I proto se mu tehdy říkalo Pražské Benátky. Zhruba od 17. století ho začali Pražané využívat k volnočasovým aktivitám. Po jedné z nich získal ostrov i své jméno. Krvavé hony neboli štvanice se zde pořádaly až do roku 1802, kdy je zakázal císař František I. Ostrov byl ale i místem pro sport, vždyť kdo by si nevybavil legendární zimní stadion.

Sedm let starý projekt

V současné době je ostrov dlouhodobě opomíjený, přestože se zde objevilo několik aktivit, který ostrov oživují, jako například nová plovárna Baden Baden.  Celé území na kompletní revitalizaci teprve čeká. Soutěž na jeho obnovu byla vyhlášena už v roce 2013. Tehdy nebyla první cena udělena, na druhém místě se umístila architektonická kancelář RKAW, které byl nakonec projekt zadán. V současné době právě architekti z RKAWu společně s IPRem a hlavním městem připravují manuál využití ostrova a vyzývají Pražany, aby se do nové podoby zapojili.

„Manuál by měl být hotov do konce roku 2021. V tuto chvíli sbíráme a analyzujeme data o tom, jakým způsobem a pro jaké aktivity lidé ostrov využívají. Do této fáze se může zapojit široká veřejnost a ovlivnit tak budoucí podobu ostrova, který je vzhledem ke své poloze v centru Prahy jedinečný,“ říká Petr Hlaváček.

Participační aktivity

Mezi aktivitami tak nechybí komentované vycházky. Nejbližší se bude konat 12. září. Zapojit se lze i na akci Stany a deky. „V dané termíny vždy od 15:00 do 20:00. budete moci ve stanu zakreslovat do mapy, vyplnit anketu nebo se pobavit nad mnoha tématy s participátory,“ informuje na svém webu IPR. Pokud vám na tyto aktivity nezbývá čas, lze vyplnit anketu online na webu IPRu, kde se mimo jiné zjišťuje, k jakým aktivitám nejvíce Pražané ostrov využívají, jak často sem chodí, která místa by potřebovala změnit nebo naopak zachovat, kde se necítí bezpečně, atp.

K vidění je i výstava, která na 6 zastaveních přiblíží historii, současnost i budoucnost ostrova. U zastavení budoucnost se například dozvídáme, jak by po revitalizaci měla na ostrově vypadat zeleň. „Na ostrově budou vysazeny vzrostlé stromy, jejichž koruny budou ve výšce asi 6 metrů tvořit jakési slunečníky nad plochou ostrova. Stromy budou opadavé - na zimu se slunečníky roztrhají, k nám se tak dostane sluníčko a ještě se můžeme kochat krásou jejich obnažené konstrukce. Na jaře se pak samy vždy potáhnou,“ popisuj lehce romanticky Radek Kolařík ze studia RKAW.

Další panel výstavy se věnuje například vodě – a to nejen Vltavě, která v letních měsících vybízí ke koupání, ale také kvalitnímu hospodaření s dešťovou vodou a vláhou celkově. Právě dešťová voda by zde měla být shromažďována v retenčních nádržích a následně využívána například k zalévání.

Participační část s veřejností bude končit 12. září, do tohoto data lze vyplňovat i anketu. V listopadu pak budou následovat kulaté stoly s provozovateli jednotlivých aktivit na Štvanici. I k nim bude mít veřejnost možnost se vyjádřit. Manuál by měl být hotový do konce prosince. 

Fotogalerie
38 fotografií