Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čapí máma zahynula po zásahu elektrickým proudem: Její mláďátko teď prý potkal stejný osud!

Autor: jel - 
3. srpna 2021
13:47

Čapí hnízdo v Mladých Bucích na Trutnovsku potkala koncem května veliká tragédie. Ptačí maminka zahynula na drátech elektrického vedení a čáp Bukáček zůstal sám na tři mláďátka. Díky veliké solidaritě lidí, kteří osud ptáčků sledovali, a především díky Jiřímu Zemanovi a Šándoru Havránovi se podařilo čapí rodince pomoci. Ti totiž pravidelně několikrát denně šplhali do hnízda a nosili tam potravu, aby čapí tatínek nemusel mláďata opouštět a mohl je pouze zahřívat. Nyní však přišla další smutná zpráva. Jedno z mláďátek zahynulo! 

Koncem května uhořela čapí máma na drátech elektrického vedení. Smutný příběh čapího táty, jenž se musel sám postarat o tři mláďata sledovalo mnoho lidí. Řada z nich také poslala finanční dar dvěma mužům, kteří se nejvíce angažovali v pomoci ptačí rodince. 

Díky webkameře se hnízdo stalo známé po celé republice a dvojice ochotných mužů několikrát denně lezla po vysokém žebříku, aby mláďatům přinesla čerstvé ryby. Nejprve panovala obava, že čapí otec nebude pomoc od lidí akceptovat, ale naštěstí tomu tak nebylo. Donesené ryby svým potomkům bez problémů natrávil a přirozeně je nakrmil. 

„Jde o unikátní experiment sledovaný prostřednictvím webové kamery ornitology z celé republiky. Poslouží jako pilotní projekt záchrany mladých čápů. Jsme na začátku a nelze nic předjímat,“ uvedl pro Novinky David Číp ze Záchranné stanice ohrožených zvířat JARO v Jaroměři.

Když ptáčátka trochu vyrostla, už nebylo nutné šplhat přímo do hnízda. Ochotní dobrodinci potravu nechávali v jeho blízkém okolí. Později už se o sebe celá rodinka dokázala postarat sama a peníze vybrané na pomoc čápům putovaly do ptačí rezervace a na podporu záchranné stanice.

Tragická zpráva

Bohužel minulý týden přišla opravdu smutná zpráva. Jiří Zeman, který se zasloužil o to, že tři mláďátka přežila i po smrti matky, informoval na facebooku o tom, že jedno z nich uhynulo. Čápa Bonifáce potkala stejně tragická smrt jako jeho maminku. Jak uvedl, zabily ho dráty elektrického vedení.

„Přátelé, s bolestí na srdci a slzama v očích Vám bohužel musím oznámit, že nás dnes opustil náš milovaný čapí bojovník Bonifác CE885. Stalo se mu osudným, stejně jako jeho mamince, dosednutí na dráty vysokého napětí. Přeju si, aby mu s jeho maminkou bylo ,tam nahoře' už jen dobře,“ napsal pan Zeman. 

Energetici se brání

Smutná událost zarmoutila mnoho lidí, kteří pomocí online kamery rodinku sledovali. Ozvali se však energetici, kteří se proti takto jednoznačnému stanovení příčiny smrti čápěte ohradili.

Jak uvedl server Novinky.cz, vyjádřila se mluvčí východočeské skupiny ČEZ Šárka Beránková Lapáčková v tom smyslu, že dráty, v jejichž blízkosti se ptáče našlo jsou vybaveny ochranou, tzv. ptákosedy. 

„Na torzu těla nebyly shledány stopy po zásahu elektrickým proudem. Neměl popálené pařáty ani křídla,“ uvedla podle Novinek Beránková Lapáčková. Ochránci přírody s tím nesouhlasili, ovšem mluvčí rovněž uvedla, že přestože trakci vlastní soukromá osoba a instalovat na ni ptákosedy má až od roku 2024, společnost ČEZ vedení do konce letošního srpna ochrannými prvky sama osadí.

Video  Čapí hnízdo v Žamberku.  - Město Žamberk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi