Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čápice utýrala mládě v přímém přenosu, lidé zuřili: Odborník vysvětlil, proč nezasáhla záchranná stanice

Autor: jel - 
14. července 2021
16:40

Pozorování přímých přenosů z čapích hnízd, ve kterých lidem před očima rostou mláďata, patří k oblíbeným prázdninovým kratochvílím mnoha Čechů. Událost, ke které došlo v hnízdě na osecké základní škole, ale řadu z nich vyděsila.Lidé totiž v přímém přenosu sledovali, jak jedno z mláďat umírá! Podle diváků je na vině čápice, která mládě týrala, a na sociálních sítích někteří z nich zuřivě volali po tom, aby zasáhla záchranná stanice v Rokycanech a mláděti pomohla. Ta to však neudělala a podle ornitologů je takový postup správný. Jde o přirozené chování matky a zásah by zbytečně narušil fungování přírody.

Některé fanoušky oseckých čápů přístup záchranné stanice znepokojil. Navzdory jejich přání totiž ze stanice v Rokycanech do Oseku nikdo nevyjel. „Když jsem se tedy ptala na to, jestli se budeme třeba dva dny dívat, jak tam malý umírá, odpověď byla, že ano, budeme se na to dívat,“ zlobila se na facebooku správkyně skupiny Čapí hnízdo na ZŠ Osek.

Čapí mládě nakonec uhynulo, mnoho lidí nad tím projevilo lítost i rozhořčení. „Já malinkému říkala tučňáček, jak se vždycky na těch nožičkách kolíbal. Mám pár foteček na památku,“ napsala jedna z uživatelek. Mládě si vysloužilo množství přezdívek a záchranná stanice schytala obrovskou kritiku. 

Jednali správně

Odborníci se ovšem shodují na tom, že stanice jednala správně. „Je naprosto v pořádku, že s tím stanice nic nedělá, naopak by bylo špatně cokoli jiného,“ řekl už dříve Blesku ornitolog Jan Grünwald s tím, že pokud by se někdo pokusil na komín vylézt, mláďata by se mohla leknout a z hnízda vyskočit.

S tím souhlasí ve svém vyjádření i Česká ornitologická společnost, která ve vyjádření uvádí, že rozumí rozhořčení lidí. „Ve skutečnosti se většina vyvedených mláďat nedožije prvního roku života. Jak krutá (z lidského pohledu) příroda může být, odhalujeme ve větší míře až prostřednictvím kamer. Leckdy vidíme i chování, která zatím nedokáží vysvětlit ani odborníci, a pohled na ně je bolestný a nepochopitelný. V takovém okamžiku přichází přirozená lidská snaha zasáhnout a zjednat nápravu,“ uvedli ornitologové s tím, že je opravdu nežádoucí svým zásahem narušit přírodní děje.

K případu se vyjádřil také Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice, podle jeho slov ten, kdo rozhodl, aby se v hnízdě nezasahovalo. Makoň uvedl, že se mu obviňování ornitologů lidmi bez vzdělání v daném oboru zdá neslušné.

„Nevím, kdo z pisatelů má profesní či konkrétní zkušenost s problematikou, hnízdní biologií, ochranou a záchranou čápů bílých. Nevím ani, kde někteří pisatelé berou vůbec tu drzost se k danému tématu vyjadřovat a hodnotit něco, o čem evidentně nevědí vůbec nic,“ uvedl.

Dále sdělil, že se v tomto případě jednalo o zcela běžné selektivní opatření, které je u živočichů běžné. Čápi bílí mají navíc pro toto velmi přísná pravidla. Jejich život je podle odborníka celý jeden velký boj. 

„Proto to, co se odehrálo na hnízdě v Oseku, nelze rozhodně kvalifikovat ani ze strany hnízdící samice jako týrání, šikana, následek jakési smyšlené psychické poruchy a já nevím, co všechno za nesmysly ještě kdo vymyslel a hlavně prezentoval,“ odmítl Makoň interpretace čapího chování ze strany fanoušků oseckého hnízda.

Závěrem dodal, že jeho kolega Moulis, na něhož se snesla neoprávněná kritika, provozuje rokycanskou záchranou stanici více než třicet let a ví dobře, co dělá. „Kdyby totiž záleželo na mně, tak jsem kameru nechal okamžitě vypnout hned s prvním e-mailem v tomto duchu a na nadstandardní kontrolu průběhu hnízdění ani nepřistoupil!“ uzavřel Makoň.

Video  Čapí hnízdo v Žamberku.  - Město Žamberk
Video se připravuje ...

binddy ( 17. července 2021 08:53 )

Odborníci z Českého ornitologického svazu, kteří hnízdo v Oseku sledovali napsali to, co jsme viděli i my, to je zvláštní že? Matka byla tyranka, vyhýbal se ji i čáp, tady se prostě mělo zasáhnout a netvrdit, že je to příroda a přirozená eliminace. Proč v tomto případě nepomohli mláděti v dobré kondici, ale hendikepovanému z jiného hnízda ano, přitom to by v přírodě na rozdíl od tohoto nepřežilo, takže co to kecají o přírodě. Kopíruji : Pozorování webové kamery: Jeden dospělý (samice bez kroužku) je již 3 dny apatický, nekrmí. Létá minimálně. Na hlavě má temný flek, doufejme, že je jen špinavý...? Samec před samicí neustále uniká. Pokud se objeví samice tak mizí. Nejmenší mládě má tuhý kořínek. Boj o svůj život v této podivné rodině tyranky stále vyhrává.

derekj ( 15. července 2021 15:07 )

VAZENY AUTORE/KO KDYZ UZ JSTE CLENEM TE SKUPINY PROC TAKE NEZVEREJNITE PREPIS TEL ROZHOVORU S p.MAKONEM?NEBO PROC NEZVEREJNITE TY EMAIL CO PSAL p.MOULIS?

prudentiacz ( 14. července 2021 19:26 )

I lidská matka zabije mladé, pak jde do basy a to celé je taky příroda. Celkově si myslím, že vzhledem k tomu, do jaké míry je příroda narušená, jste to jedno ptáče zachránit mohli...

Zobrazit celou diskusi