Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čapí hnízdo postihla pohroma: Ptačí máma uhořela! Rodinku zachránili místní, pomohou i dalším zvířatům

Autor: jel - 
8. července 2021
09:18

Koncem května v Mladých Bucích na Trutnovsku došlo k nešťastné události. Čápice zahynula na drátech elektrického vedení a ovdovělý čáp Bukáček se měl o čerstvě vylíhnutá mláďata postarat sám. Měl jim shánět potravu i je zahřívat. S těžkým úkolem mu naštěstí pomohli místní lidé, kteří mu nosili vhodnou potravu a vše nakonec dobře dopadlo. Dva hlavní aktéři záchranného projektu Šándor Havrán a Jiří Zeman obdrželi od lidí finanční dary. Ty nyní poputují na pomoc dalším zvířatům.

Poté, co nebohá čapí samička uhořela, strhla se obrovská vlna solidarity a čapí rodince pomáhali nejenom pan Havrán a Zeman, ale také hasiči z Mladých Buků, místní obyvatelé i lidé z různých koutů republiky. Ti často posílali finanční příspěvky na transparentní účet. Díky webkameře je navíc možné sledovat, co se zrovna v hnízdě čápů děje. Čapí rodinka si tak našla mnoho příznivců.

„Jde o unikátní experiment sledovaný prostřednictvím webové kamery ornitology z celé republiky. Poslouží jako pilotní projekt záchrany mladých čápů. Jsme na začátku a nelze nic předjímat,“ uvedl pro Novinky David Číp ze Záchranné stanice ohrožených zvířat JARO v Jaroměři.

Dar pomůže dalším čápům

Pokud se na kameru podíváte nyní, zjistíte, že tři mláďátka pořádně vyrostla. Než se tak stalo, nosil jim pan Havrán několikrát denně do hnízda vhodnou potravu. Nebylo vůbec jisté, zda bude čáp pomoc lidí akceptovat, naštěstí se brzo ukázalo, že obavy byly zbytečné. Později už nebylo nutné lézt na vysoko položené hnízdo tak často, a tak dobrodinci nechávali potravu různě v okolí.

Nyní se o sebe ptačí rodinka dokáže postarat zcela sama. Protože ale lidé na transparentní účet poslali obrovskou sumu peněz, která výrazně převyšuje vynaložené náklady dvou hlavních aktérů, pánové Havrán se Zemanem se rozhodli peníze věnovat na dobrou věc. 

Celkem 280 tisíc korun věnují na pomoc Josefovským loukám u Jaroměře, ptačí rezervaci České společnosti ornitologické. Tam se velmi daří oběma českým druhům čápů a ČSO použije darované peníze na rozvoj ptačího parku a vytvoření hloubeného mokřadu. 

„Mokřady, které na Josefovských loukách vytváříme, jsou tím základním předpokladem pro život ptáků, jako jsou čápi. Pestrá krajina a především mokřady, jsou nejbohatším zdrojem ryb, obojživelníků, plazů i drobných hlodavců, kterými se čápi živí,“ uvedl správce Ptačího parku Josefovské louky Břeněk Michálek. Dodal, že v Česku bohužel ubývá tohoto pro čápi tak přirozeného prostředí, ale díky finančnímu daru bude moci ptačí park nadále rozšiřovat.

Stejnou částku, tedy 280 tisíc, věnují čapí zachránci také záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Jaroměři.

 

 

naidka ( 8. července 2021 10:46 )

Moc pěkní klapáčci. Táta Bukáček i lidé okolo je krásně vypiplali.
Žádné příkoří se nekonalo, všichni zafungovali jak se patří - přesto anebo proto ani jeden příspěvek. Na Plesku se chvála holt moc nenosí.

Zobrazit celou diskusi