Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Silvinku (14) zastihlo tornádo v autobusu: Lidé rodině darovali miliony, maminka Irena poslala dojemný vzkaz

Autor: jel - 
13. července 2021
17:01

Tornádo, které se koncem června prohnalo jižní Moravou, zničilo domy, polámalo stromy a bohužel také ublížilo lidem. Své o tom ví manželé Mackových, jejichž dcera Silvie (14) zrovna během ničivé katastrofy seděla v autobusu. Tornádo vozidlo odhodilo několik desítek metrů daleko a dívka skončila vážně zraněná v nemocnici ve Vídni. Pak se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé pro zraněnou dívku a její rodinu vybrali více než osm milionů korun za pouhé dva dny! Silvinka je prý z nejhoršího venku a dojatá maminka poslala ochotným lidem krásné poděkování.

Irena Mackových byla doma v Moravské Nové Vsi, když přišla živelná pohroma a prohnala se vesnicí. Máma chránila svého malého synka a měla strach, že ani jeden z nich nepřežije. Největší strach měla ale o dceru Silvii, ta totiž tou dobou jela domů autobusem z Hodonína a Irena se jí nemohla dovolat. 

Sedla proto na kolo a hledala svou holčičku dlouho po okolí, autobus se jí však nedařilo najít. Ten totiž ničivá přírodní síla odhodila třicet metrů daleko ze silnice a zcela ho zdemolovala. „Museli při ní stát andělé strážní. Když jsem ten autobus viděla, tak jsem si myslela, že se jdu podívat na dítě, které tam už není,“ popsala pro Seznam Zprávy paní Irena své pocity, když konečně na místo nehody dorazila.

Největší díky patří vám

Vážně zraněnou Silvii převezly vrtulníky do nemocnice ve Vídni. Sestra paní Ireny se pak rozhodla iniciovat pro rodinu Mackových finanční sbírku. Tornádo je totiž připravilo o dům a málem i o dítě, starší dcera je navíc onkologickým pacientem. 

Se sympatickou rodinou, kterou potkal těžký osud, naštěstí lidé velmi soucítí, a tak byla sbírka nakonec ukončena po pouhých dvou dnech. Vybralo se totiž více než osm milionů! Ty rodina použije na léčbu obou dcer, opravy domu i zajištění bezbariérového přístupu do patra. 

Miloslava, sestra paní Ireny, pro crowdfundingovou platformu Donio, na níž sbírka probíhala, popsala své pocity. Když příběh psala, ani v nejmenším netušila, jakou odezvu to vyvolá. „Největší díky patří vám všem, kteří jste neváhali a přispěli jste,“ uvedla. „Jak již jsem v prosbě k vám uvedla, potkalo je více životních tragédií. Vyrovnat se s nimi nebude pro ně jednoduché. Ale zároveň cítí vaši podporu, která jim dává sílu bojovat dál a překonávat všechny životní překážky,“ dodala. 

Dojemný vzkaz maminky

Řekla také, že zdravotní stav čtrnáctileté dívenky se zlepšil. Paní Irena se u jejího lůžka střídá s otcem Silvinky. Čech žijící ve Vídni jim nabídl k propůjčení svůj byt a další lidé poskytli překladatelské služby. Jak paní Irena uvedla pro Radiožurnál, doufá, že za dva týdny Silvii převezou do nemocnice v Brně.

„Je při vědomí, komunikuje, může hýbat hlavou, dýchá sama, brzy už nebude mít žádnou hadičku a dokonce jí po dvou týdnech umyly vlasy od bláta,“ sdělila radiu.

Přes svou sestru navíc poslala dojemné poděkování všem, kteří rodině pomohli. I těm, kteří na Mackových třeba jenom mysleli a přáli holčičce brzké uzdravení. „Posílám do světa všem úžasným lidičkám, kteří nám pomohli v této těžké situaci jak materiálně, finančně, tak i psychickou podporou velké poděkování. Jste neuvěřitelní a úžasní, vaši pomoci si nesmírně vážíme,“ uvedla dojatá Irena a dodala, že jsou vděční také za pomoc dobrovolníků přímo na místě.

Rodina doufá, že do konce léta snad budou mít střechu a do Vánoc snad budou všichni znovu bydlet i s dcerou Silvinkou.

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 13. července 2021 19:34 )

Jenže Schillerová (ANO) bude zase chtít třetinu ze sbírky jako daň. Stejně jako u toho kluka.

frantacizek ( 13. července 2021 17:44 )

hlavně, ať je Silvi v pořádku..

Zobrazit celou diskusi