„Čápové to tak mají. Samec všechno připraví, aby partnerku zaujal. Nabízí jí nejen sebe, ale i to hnízdo,“ vysvětluje Gabriela Dobruská z České ornitologické společnosti (ČOS).

Z poslů jara, kteří se začínají vracet, mají pozorovatelé ČOS radost. Předhánějí se, kdo první vyfotí a zaznamená na mapě organizace pohyb na hnízdě. Čápové už byli odhaleni na asi dvaceti místech napříč republikou.

Loni v červenci se Kryštof pohyboval na jihu Plzeňska a lovil hraboše.
Plzeň Africké dobrodružství čápa Kryštofa: Mlsá kobylky a termity, po návratu snad založí rodinu

„Jsme vděční těmto nadšencům, kteří čapí hnízda pravidelně hlídají,“ říká Dobruská. Někteří sledují jen jedno, protože na něj třeba vidí z okna, druzí jich neváhají v terénu objíždět několik.

Až později začátkem dubna se do republiky vrátí čápi černí. „Mají jinou životní strategii. Nesbírají po polích hlodavce, ale živí se spíše rybami. V březnu bývají vodní plochy ještě zamrzlé,“ říká Dobruská.

V Česku ornitologové evidují okolo 1200 hnízd čápa bílého, z nichž bývá obsazeno zhruba 800. Čáp černý je v menšině. Vyskytuje se zde asi 400 párů.

VIDEO: Jihomoravští hasiči pomohli zraněné labuti v Brně.

Video se připravuje ...