Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie o uzavírce tří okresů: Namátkové kontroly, hrozba pokut a žádost občanům o pochopení

Aktualizováno -
11. února 2021
13:52
Autor: ČTK, Mii - 
11. února 2021
12:43

Na dodržování nových opatření ve třech uzavřených okresech bude dohlížet 580 policistů. Vyroste 80 stanovišť, kontroly budou namátkové. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek na tiskové konferenci upozornil, že území nejsou hermeticky uzavřená, lidé nebudou zastavováni pokaždé, když překročí hranice, nicméně policie apeluje na občany, aby opatření dodržovali. Kdyby bylo třeba, je policii připravena pomoci vojenská policie.

Kvůli rychlému šíření covidu-19 a zahlcení nemocnic se od půlnoci až na výjimky uzavře Trutnovsko v Královéhradeckém kraji a okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji. Rozhodla o tom dnes vláda.

Lidé, kteří tam bydlí, nebudou moci okres opouštět, pokud nemají k cestě povolený důvod, například za prací, do školy, na úřad či za lékařem. Obyvatelé jiných regionů tam nebudou moci kromě vymezených výjimek přijet. Na dodržování opatření má dohlížet na příjezdových silnicích policie.

„Za mne a za policii je smyslem tohoto opatření omezit mobilitu občanů České republiky mezi těmito třemi, bezesporu velmi postiženými, okresy. Doufám, že stejně jako pochopení bude mít policie a bude vnímat situaci občanů naší republiky, tak že stejné pochopení budou mít i občané České republiky k naší práci,“ vysvětloval Vondrášek, proč vláda k opatření přistoupila. „Tyto okresy nejsou hermeticky uzavřené. Policie bude na určených stanovištích dělat namátkové kontroly,“ řekl.

Kontrolních stanovišť vznikne celkem 80, musí vyrůst prakticky přes noc. 44 se jich bude nacházet v Karlovarském kraji, 36 v Královéhradeckém kraji. „Na kontrolních stanovištích bude denně sloužit 580 policistů České republiky,“ prozradil Vondrášek. 300 policistů bude v Karlovarském kraji a 280 v Královéhradeckém kraji.

„Mateřské kraje zajistí cirka 50 procent personálních kapacit, zbylé personální kapacity musí zajistit ať už cizinecká policie nebo zbylých 12 krajských ředitelství,“ řekl dále policejní náměstek. Kdyby situace trvala déle nebo muselo být uzavřeno více okresů, je připravena pomoci vojenská policie.

Nejdřív domluva, pak pokuta až 10 tisíc korun

Výjimek je celkem 11, Vondrášek je jmenovat nechtěl. Diskutovat o nich podle něj nemá cenu, lze vymýšlet různé způsoby, jak opatření obcházet. Nicméně věří, že lidé se budou chovat rozumně a nebudou výjimky zneužívat. Každý člověk, který bude cestovat pryč z kraje, u sebe musí mít jasné potvrzení, proč území opouští nebo naopak proč se vrací. Prohřešky se budou nejdříve řešit domluvou, ale může dojít i na blokovou pokutu 10 tisíc korun.

Uzávěra se podle Vondráška netýká pracovníků mezinárodní dopravy. I ti ovšem musí být schopní svoji cestu prokázat.

Policie zatím počítá s tím, že opatření bude trvat po dobu nouzového stavu. Záleží, zda se dnes Poslanecká sněmovna vysloví pro jeho prodloužení. Pak nad vším visí otazník. 

Autobusy do Prahy jezdit budou

I přes vyhlášenou karanténu okresů Cheb a Sokolov zůstane autobusová linka Cheb - Sokolov - Karlovy Vary - Praha v provozu. Spoje se omezovat nebudou, informoval dnes mluvčí provozovatele společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Upozornil ale, že důvody cestování může u pasažérů kontrolovat policie. Jak budou kontroly cestujících vypadat, ovšem zatím není jasné.

Policie v Karlovarském kraji čeká na pokyny policejního prezidia, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

„Cestujících v úseku Praha - Karlovy Vary a zpět se tato změna v opatřeních vůbec nedotknou. Cestující, kteří pojedou mezi Karlovými Vary, Sokolovem a Chebem musí splňovat požadovaná opatření, to znamená mít zakrytá ústa nejméně chirurgickou rouškou nebo respirátorem třídy FFP2,“ popsal Ondrůj. Také to patří mezi zpřísněná opatření vlády.

Cestující ale budou muset v případě kontroly policie prokázat oprávněnost své cesty, pokud cestují do okresů Sokolov a Cheb nebo z nich.

Video  Vláda uzavírá okresy Cheb, Sokolov a Trutnov! Blatný: Příjezdy bude kontrolovat policie 
Video se připravuje ...

rapid15 ( 11. února 2021 16:40 )

....Výjimek je celkem 11, Vondrášek je jmenovat nechtěl. Diskutovat o nich podle něj nemá cenu, lze vymýšlet různé způsoby, jak opatření obcházet....


Čili vyjímky jsou, ale občanům je nesdělíme, těm je do toho prd. Vlastně ani nepotřebují vědět jestli náhodou do těch 11 vyjímek nespadají. Prostě budou sedět doma a šmitec.
Možná to vám tohle jednání všem přijde normální, mně ne .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa