Zvon Jan Nepomuk váží asi 80 kilogramů a má průměr 50 centimetrů. Laděn je do tónu a2. Druhý zvon Ludmila je malý a nahradí dočasný ocelový zvon z roku 1925. Hmotnost zvonu je 45 kilogramů a průměr 38 centimetrů a laděn je do cis3. Oba vyjdou na zhruba 250 000 korun.

Požehnány byly na konci března rovněž nové zvony do kostela sv. Haštala. V kostele sv. Haštala byly původně tři zvony, dva z nich byly zabaveny za první světové války v roce 1916, zůstal jeden z roku 1690 nazývaný Vavřinec-Florian. Nový zvon Haštal má v průměru 118 centimetrů, hmotnost 1130 kilogramů a je laděn do tónu f1. Druhý zvon František o průměru 80 centimetrů váží 330 kilogramů a laděn je do c2.

Peníze na odlití zvonu Ludmila mezi sebou posbírali farníci. Sbírku na výrobu zvonu Jan Nepomuk uspořádal publicista a ministerský vyslanec dobré vůle Janek Rubeš. V případě zvonů pro kostel sv. Haštala uspořádal sbírku spolek Sanctus Castulus, latinsky sv. Haštal.

Nový zvon v Praze naposledy dostal právě kostel svatého Havla. V roce 2017 byl do zvonice zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. Hmotnost zvonu je přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku měří téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetrů. Zvony do obou kostelů odlilo zvonařství Grassmayr v Innsbrucku. Náklady dosáhly téměř 1,5 milionu korun.

Bohoslužba a převoz zvonu Václav z Chrámu svatého Víta:

Fotogalerie
32 fotografií