Čtveřice aktivistů s transparentem „Rebelie pro život“ zablokovala svými těly vstup do budovy ministerstva přibližně v 11:50. Protest provázely drobné slovní roztržky se zaměstnanci úřadu, kteří museli z budovy vycházet postranním vchodem do Pařížské ulice. Jednoho z protestujících odvedla policie poté, co posprejoval vstupní dveře. Zbylí účastníci blokádu ministerstva ukončili krátce po 13:30.

Aktivisté vyzvali vládu k tomu, aby začala jednat a adekvátně podpořila úspory energie a rozvoj obnovitelných zdrojů. „Není nutné zcela přestat spalovat fosilní paliva. Musíme však dosáhnout uhlíkové neutrality, což předpokládá snížení celkových emisí o cca 75 procent, aby příroda začala zvládat likvidovat větší množství skleníkových plynů, než my sami vytváříme,“ uvedlo hnutí Extinction Rebellion v tiskové zprávě.

Hnutí navrhuje zřídit orgány, které by navrhovaly opatření ke snížení emisí skleníkových plynů a na rozsáhlé krajinné úpravy. Podle představ aktivistů by mělo jít o demokratická shromáždění se zastoupením všech skupin občanů. „Tato shromáždění nezasažená politickými vlivy mají lepší možnost získat širokou podporu pro přijetí nepopulárních, ale potřebných dlouhodobých řešení,“ uvedlo hnutí.

Významným zdrojem emisí z fosilních paliv jsou v Česku uhelné elektrárny. Útlumem těžby této suroviny i strukturou výroby energií se podle červencového rozhodnutí vlády bude zabývat zvláštní komise. Orgán, který se poprvé sejde v pondělí, bude mít 19 členů z ministerstev, státních úřadů i průmyslových, odborových či ekologických organizací. Zásadní výstupy by komise mohla předložit podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) koncem příštího roku.

Fotogalerie
6 fotografií