Slibovaných 350 míst bude lidem k dispozici nejdříve za několik týdnů, spíše později. „Garáže Prašný most zatím nejsou zkolaudovány, protože se v nich uskutečňují dokončovací práce. Kolaudaci předpokládáme v lednu 2018. Garáže jsou skutečně navrženy na výšku vozidla maximálně 2,1 m,“ řekl pro Blesk.cz už dříve radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „Tento týden bude zaslána na příslušný odbor žádost o kolaudaci,“ doplnil v pondělí.

Místa si poté pronajme od magistrátu Praha 6, která je bude poskytovat lidem prostřednictvím městské společnosti SNEO. „Praha 6 chce mít kontrolu nad tím, jak bude parkovací dům fungovat. Přišlo nám to jako správná cesta, aby nám Praha garáže pronajala. Chceme, aby část rezidentů městské části měla zvýhodněná parkovací místa. Máme také představu o tom, že by tam mohli parkovat například městští policisté, kteří dojíždějí ze Středočeského kraje,“ popsal radní pro dopravu Prahy 6 Roman Mejstřík (ANO).

V blízkosti svého bydliště bude moci parkovat okolo stovky rezidentů. Dalších více než dvě stě míst potom budou moci používat dojíždějící lidé. Zatím však není jisté, na kolik je pronajmutí místa vyjde. Předpokládá se, že by částka měla být podobná jako v garážích na Letné. Za každou hodinu parkování tady řidiči zaplatí 25 korun, parkování na 24 hodin vyjde na 125 korun. Měsíčně je to pak 800 korun.

Neustálé problémy

Kolaudace neproběhla ani po třech letech hned z několika důvodů. Mezi nimi jsou technologické problémy, které se objevily po dostavbě tunelového komplexu Blanka, a také nefunkční systém nebo výpadky elektřiny. Původně chtěl magistrát stihnout kolaudaci do konce ledna, opět ale došlo ke zpoždění.

Přitom téměř totožné garáže jsou na Letné k dispozici lidem už od září minulého roku. Během tří měsíců byla volná místa vyprodána a radnice Prahy 7 tak opět řeší, kde budou moci rezidenti parkovat. Sedmička eviduje přes 300 nových aut rezidentů ročně, v současnosti jich je navíc oproti parkovacím místům kolem tří tisíc.

Takto vypadá Letná:

Fotogalerie
12 fotografií