„Dnes (ve středu) pokračujeme v bezpečnostně pátrací akci v Klánovickém lese. Na místě je mobilní opereční centrum, stovky policistů, kolegové se psy a policisté na koních. V lese hledáme cokoliv, co má něco společného s případem. Žádáme, aby dnes nikdo nevstupoval do prostoru lesa. Děkujeme!“ uvedli policisté na sociální síti X. 

Policejní mluvčí Jan Rybanský pak Blesku řekl, že na místě je stejně jako v úterý na 250 policistů. „Hledáme jakoukoliv stopu, která by pomohla k objasnění tohoto trestného činu. Na místě jsou také policisté z krajských ředitelství Ústí nad Labem a Plzeň, spolupracujeme také se strážníky městské policie,“ dodal mluvčí.

Jenomže v lese nenašli to, co by potřebovali. „Dvoudenní bezpečnostně pátrací akce v Klánovickém lese skončila. Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat, doplnil mluvčí”

Mluvčí městského státního zastupitelství, které si vyhradilo právo poskytovat informace o případu, Aleš Cimbala Blesku řekl, že policisté případu věnují maximální pozornost a nasazení. „S ohledem na neveřejnost přípravného řízení nemůžeme poskytovat další informace,“ dodal. 

Policisté nalezli v Klánovickém lese dva mrtvé, dospělého 32letého muže a jeho dvouměsíční dcerku, v pátek odpoledne poté, co svědkyně kolem 15:00 nahlásila, že slyšela střelbu. 

Video
Video se připravuje ...

Pátrání v Klánovickém lese. (20. prosince 2023) Blesk.cz - David Malík

Po pachateli od pátku intenzivně pátrají, v úterý kolem osmé ráno spustili velkou bezpečnostně-pátrací akci přímo v Klánovickém lese. Hledali vraha, ať už živého, nebo mrtvého, a také jakékoliv stopy, které by napomohly k objasnění případu. S sebou měli policisté podle agentury Aktu.cz také detektory kovu, aby našli jakékoliv důkazy včetně zbraně či nábojů. Byli vybaveni hráběmi, lopatami i mačetami a pečlivě pročesávali každý kousek lesa. 

Pátrání neustává

V úterý odpoledne mluvčí upřesnil, že „z taktických důvodů policisté nebudou zveřejňovat výsledky pátrání“. Kolem páté, kdy se setmělo, akce skončila, ve středu se ale policisté na místo vrátili. „Samozřejmě to vyšetřování se nějak rozvíjí, takže z tohoto důvodu jsme se vrátili na místo události,“ řekl pouze. Na dotaz, zda by se pachatel mohl stále zdržovat v lese, zopakoval, že jde o akci bezpečnostně pátrací a „nelze nic vyloučit ani nic potvrdit“. Uzavřená je velká část lesa. Mluvčí připustil, že policisté ho propátrávali i pomocí rojnice. O případném zapojení termovize Rybanský informace neměl.

Městská část se podle starostky Aleny Kolovrátkové (KLIK 22)  snaží policii poskytnout maximální součinnost. Doporučení dostala i základní škola, vedení městské části čelí většímu množství dotazů od veřejnosti i od novinářů. „Vzhledem k tomu, o jak tragický čin se jedná, tak to samozřejmě atmosféru v naší městské části ovlivnilo,“ řekla Kolovrátková. Lidé podle ní nicméně v minulých dnech do lesa stále chodili na procházky. „Ale samozřejmě ta situace na naše občany dopadla,“ dodala starostka.

Policejní stanoviště na kraji lesa se v úterý dopoledne těšilo velkému zájmu novinářů, naopak místní lidé se na místě téměř neobjevovali. Zpravodaj ČTK hodinu před polednem uviděl v okolí pouze jednoho běžce a řidičku, která si přijela vyzvednout balíček do Zásilkovny. „Dnes s sebou nemám dítě, tak se nebojím,“ řekla na dotaz, zda se cítí ohrožená.

Policie už v sobotu vyzvala motoristy, kteří projížděli v pátek mezi 07:00 až 17:00 okolím Klánovického lesa a měli zapnuté palubní kamery, aby jí poskytli případné videozáznamy. „Veškeré informace k případu přijmou kolegové na telefonním čísle 731553135 nebo prostřednictvím mailu krpa.skpv.ook.podatelna@pcr.cz,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Jan Rybanský.

Video
Video se připravuje ...

Místo činu, kde došlo k chladnokrevné vraždě muže a jeho teprve dvouměsíční dcerky. (18. prosinec 2023) David Malík

Fotogalerie
121 fotografií