Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf elitního policejního útvaru: Obří podvod na internetu za 123 milionů! Jak gangy okrádaly lidi?

Video se připravuje ...
Autor: pah, Mii - 
19. prosince 2023
05:00

Krádeže za 123 milionů korun. Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody na internetových bazarech. Případem se zabýval policejní útvar Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK), který vznikl teprve před rokem. Jaké další kauzy nová jednotka řešila? Je Česko v bezpečí? Nejen na to jsme se v Epicentru ptali ředitele úřadu Břetislava Brejchy.

Podle Brejchy je úroveň kyberkriminality v Česku zhruba stejná jako v Evropě. „Je to podobné, ono vlastně tím, jak nežijeme v nějaké izolaci, žijeme v evropském prostoru, tak minimálně v tom evropském prostoru to mělo podobný vývoj, protože ty módy operandi nebo ty způsoby páchání trestných činů v oblasti internetu, tak jsou hodně podobné, jsou kopírované,“ uvedl šéf elitního policejního útvaru.

Podle něj to ukazují i dvě mezinárodní operace, které útvar ukončil před 14 dny. V jedné bylo ukradeno 123 milionů korun, v druhé 23 milionů. Obě ovšem fungovaly stejně.

„Pachatelé zneužívali důvěřivosti prodávajících. Celý ten koncept byl velice dobře organizovaný, jednalo se o organizovanou zločineckou skupinu, která byla organizovaná z území Ukrajiny,“ řekl ke kauze, která se týkala většího objemu peněz.

„My jsme na základě těchto dvou operací, kdy jsme dokonce byli schopni poslat naše detektivy na realizaci na Ukrajinu, tak jsme navázali velmi úzkou spolupráci s ukrajinskými kolegy, dokázali jsme spolupracovat na těch dvou případech i v souvislosti nebo i v prostředí válečného konfliktu a došlo k zadržení desítek lidí zejména na Ukrajině, ale i v České republice, kteří zneužívali lidi, kteří chtěli na internetu prodat nějaké svoje věci,“ vysvětlil Brejcha.

Přes falešné přepravce dokázali vybílit účet

Model byl podle něj následovný. „Chcete prodat nějaký starý spotřebič nebo něco, co už doma nepotřebujete? Dáte inzerát na nějakou onlinovou platformu? V tu chvíli se vám ozývá pachatel s tím, že to chce koupit,“ nastínil ředitel. Když tomuto pachateli odsouhlasíte, že zprostředkuje dopravu, on pošle odkaz na phishingovou stránku, která simuluje dopravní společnost. „Vy ve chvíli, kdy začnete vyplňovat jednotlivé kroky, tak v tom procesu dojde k odcizení vaší bankovní identity a místo toho, abyste prodali tu věc, tak se vám pachatelé dostanou na internetový účet a začnou vám z bankomatu vybírat peníze,“ líčí schéma ředitel.

Jeden z těchto gangů vedla žena z Česka. Brejcha má za významné, že se z ní stala spolupracující obviněná, a to už v přípravném řízení. „To znamená, že ještě než to bude celé skončené, tak byla uzavřena díky skvělé práci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dohoda o vině a trestu. Pachatelka uhradila škodu všem těm poškozeným,“ říká policista s tím, že gang měl vybudovaná celá call centra a odcizené peníze převáděl na kryptoměnu.

„Co je tam zajímavé, je, že vlastně vůbec nepoznáte, že s vámi nekomunikuje český občan nebo někdo, kdo zná češtinu. Čeština je velmi složitý jazyk, ale dneska ve chvíli, kdy máte možnost využít nějaké sofistikované chatboty nebo nějaké softwarové produkty, tak vlastně ani netušíte, že s vámi komunikuje někdo, kdo není rodilý mluvčí,“ uzavírá Brejcha.

krapotkin ( 19. prosince 2023 13:25 )

U mě to teď zkouší Seznam.cz - neustále při každém spuštění PC mi vnucuje k odsouhlasení to, že se mi můžou beztrestně hrabat v PC.

RASPUTIN ( 19. prosince 2023 07:13 )

Já bych to zase tak špatně neviděl. Naši prostě pomáhali Ukrajincům plnit podmínky pro vstup do EU. 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa