Někdejší pěstounka a vedoucí Skladu dětských věcí pro pěstouny v Praze 11 Eva P. na začátku loňského srpna na facebooku uveřejnila článek o třech sirotcích, kterým při dopravní nehodě zemřeli rodiče, a nikdo se o ně nepostaral. Příběh tří bratrů (17, 10, 7), již se o sebe tři měsíce starali sami bez povšimnutí úřadů, dojal celé Česko.

Na pomoc dětem zveřejnila žena v článku také číslo účtu a požádala veřejnost o zaslání finančních darů, které měly usnadnit dětem další život. Strhla se obrovská vlna solidarity a během několika málo dní tam lidé v dobré víře naposílali více než 1,3 milionu!

Jenže záhy vyšlo najevo, že je vše úplně jinak. „Policisté prověřením zjistili, že je tento příběh smyšlený, sirotci neexistují a zmiňovaná dopravní nehoda se nestala,“ vnesl do neuvěřitelného příběhu světlo policejní mluvčí Jan Daněk v srpnu 2020.

Kriminalisté pak ženu obvinili z podvodu, v půli června pak byla obžalována. „Popsaného jednání se obviněná dopustila se záměrem vyvolat vlnu solidarity, kdy si finanční prostředky vylákané pod nepravdivou záminkou chtěla ponechat pro vlastní potřebu,“ uvedl Cimbala.

Do falešné sbírky přispělo zhruba 1300 lidí. „Drtivá většina finančních prostředků byla poškozeným vrácena,“ sdělil mluvčí. O zbylé částce zajištěných finančních prostředků, o které se poškození nepřihlásili, bude podle něj rozhodovat soud. Ženě hrozí až osmileté vězení.