Jako první o případu domnělých tří sirotků napsala v srpnu 2020 facebooková stránka Sklad dětských věcí pro pěstouny – Praha 11. Jenže skutečnost, že by tři nezletilí sirotci zůstali po smrti rodičů sami bez jakéhokoliv zájmu úřadů, se nezdála být příliš pravděpodobná. „Policisté prověřením zjistili, že je tento příběh smyšlený, sirotci neexistují a zmiňovaná dopravní nehoda se nestala,“ vnesl do neuvěřitelného příběhu světlo policejní mluvčí Jan Daněk v srpnu 2020.

Od darů nakonec vybrala pro bratry přes 1,3 milionu korun od celkem 1257 lidí. Později se podezřelá policejním vyšetřovatelům přiznala, že si vše vymyslela. Podle policejního usnesení, který má server Echo24.cz k dispozici, svého činu litovala:  „Obviněná jí (pozn. red. policii) sdělila, že v žádném případě nechtěla, aby se tento příběh tímto způsobem zveřejnil v médiích a nechtěla tím nikoho poškodit a neustále opakovala, že to tak nechtěla. Posléze uvedla, že žádné bližší informace k nehodě nemá a vše řeší právník dětí," řekla podezřelá policii a později prý volala s tím, že zjistila, že jde o podvod.

Pokusila se zabít

O několik hodin později nakonec zveřejnila žena na facebooku, že peníze vrací a svoji výpověď pro vyšetřovatele ještě dvakrát změnila. Při druhém výslechu ještě tvrdila, že jednoho z bratrů potkala, jak vybíral jídlo z popelnice, a při třetím výslechu podle informací Echa24.cz již přiznala, že sirotci neexistují. Vyšetřovatelům přiznala, že se po druhé výpovědi pokusila o sebevraždu, chtěla skočit z okna. Záchranná služba ji poté odvezla do Psychiatrické nemocnice Bohnice.

„Z provedeného prověřování vyplývá, že motiv obviněné byl od počátku zištný. Neexistuje totiž jiný důvod pro to, aby obviněná založila sbírku na falešný účel, než je zisk. To, že peníze z účtu nevybrala, bylo způsobeno zejména okolnostmi, kdy již dne 10. 8. 2020, tedy pouhý jeden den po založení účtu a vypsání sbírky, byla obviněná kontaktována Policií České republiky s dotazem na tuto sbírku,“ uvádí policie. Organizátorka sbírky je v současnosti obviněná z podvodu a hrozí jí až osm let odnětí svobody.