Po malé Valerii začali policisté pátrat v polovině srpna. Okolnosti celého případu jsou od začátku podivné - na zmizení dívenky totiž upozornil rodinný příslušník, který ji několik měsíců neviděl. S jistotou byla spatřena naposledy v říjnu 2017 ve Viklefově ulici na Žižkově. V dubnu rodinu kontroloval OSPOD, dívenku ale fyzicky nespatřili. Není to prý nutné, pokud jsou ostatní zprávy z rodiny v pořádku. Holčičku měla s dalšími třemi sourozenci v opatrovnické péči její babička (61), která její zmizení nedokázala vysvětlit. Stala se tak hlavní podezřelou a skončila ve vazbě.

Na povrch nyní vypluly otřesné skutečnosti. Babička totiž podle kriminalistů z mordparty, již případ vyšetřují, malou Valerii i jejího mladšího brášku dlouhodobě týrala. „K týrání, mnohdy i brutálnímu, používala mimo jiné roubík, aby poškozená nemohla křičet, a svazovala ji. Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že Valerie toto týrání nemusela přežít,“ popsal šokující zjištění policejní mluvčí Jan Daněk. 

Žena je už od počátku pátrání obviněná z trestných činů opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy. K nim nyní přibyl také trestný čin týraní svěřené osoby spáchané zvlášť surovým způsobem, a to na dvou osobách. Stíhaná žena s policisty nespolupracuje, vazba jí byla prodloužena. Policisté stále vyzývají kohokoliv, kdo by měl o holčičce jakékoliv informace, aby kontaktoval linku 158.

Nefunkční rodina

Valinka, jak jí říkají její nejbližší, se narodila jako nejmladší ze čtyř dětí do ne zrovna funkční rodiny. Její otec zemřel už v pětadvaceti letech, ale vzhledem k jeho životosprávě se tomu nikdo nedivil. Matka péči o děti nezvládala, a tak jí je sociálka odebrala a po čase je do pěstounské péče dostala babička z otcovy strany. 

A to i přesto, že neměla čistý trestní rejstřík. „Měla trestní minulost - majetkovou, taktéž násilného charakteru a i na svěřených dětech,“ řekl v pořadu Na stopě kriminalista z 1. oddělení Jan Andrle. Předání dětí do její péče kritizovala i druhá babička: „Přišla tahle babička, která čtyři roky neviděla děti, nestarala se o ně. Nic si o ní nezjistili - chodila tam půl roku a za půl roku už měla děti doma!“ Podle svých slov potkala dívku s babičkou z otcovy strany předloni na Palmovce, už tehdy prý měla Valinka pod okem monokl a natržený ret. Její opatrovnice ale tehdy tvrdila, že se sestřičky porvaly o hračky.

Jasno do případu nevnesly ani výslechy sourozenců. Děti prý střídavě tvrdí, že Valerie žije v Německu, nebo že byla moc zlobivá, a tak musela do nemocnice na převýchovu.

Fotogalerie
4 fotografie