Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po Valince (6) pátrá oddělení vražd: Měla natržený ret, monokl a páchla močí, vypověděla zdrcená babička

Autor: dce - 
17. října 2018
11:19

Šestiletou Valerii policie hledá už dva měsíce, nezvěstná je ovšem mnohem déle. Co se s holčičkou, o kterou se měla starat její babička, stalo, nikdo neví. Babička sedí ve vazbě a odmítá vypovídat. Druhá babička po vnučce pátrá, jak může. Ohledně případu prozradila hned několik detailů, které jsou minimálně podezřelé.

Valinka, jak jí říkají její nejbližší, se narodila jako nejmladší ze čtyř dětí, do ne zrovna funkční rodiny. Její otec zemřel už v pětadvaceti letech, ale vzhledem k jeho životosprávě se tomu nikdo nedivil. Matka péči o děti nezvládala, a tak jí je sociálka odebrala a po čase je do pěstounské péče dostala babička z otcovy strany.

A to i přesto, že neměla čistý trestní rejstřík. "Měla trestní minulost - majetkovou, taktéž násilného charakteru a i na svěřených dětech," řekl v pořadu Na stopě kriminalista z 1. oddělení Jan Andrle. Předání dětí do její péče kritizovala i druhá babička: "Přišla tahle babička, která čtyři roky neviděla děti, nestarala se o ně. Nic si o ní nezjistili - chodila tam půl roku a za půl roku už měla děti doma!"

Babička-pěstounka teď sedí ve vazbě a policisté z pátrání i z oddělení vražd hledají šestiletou Valerii po celé republice i v zahraničí. Holčička je totiž podle dostupných informací svědků nezvěstná již rok. Ačkoliv OSPOD prováděl letos v dubnu u rodiny prohlídku, děvčátko neviděli. Není to prý nutné, pokud jsou ostatní zprávy z rodiny v pořádku.

Celé pátrání rozjela náhoda - matka dětí potkala kamarádku, která jí řekla, že jedno z dětí je v ústavu. Matka tomu nevěřila a šla se přesvědčit. Jenže její tchyně jí nejprve nadávala a pak prostě jen odmítla děti ukázat. A tak šla matka na policii.

Babička z matčiny strany si v pořadu ČT navíc vzpomněla, že Valinku i s ostatními dětmi potkala předloni v Praze na Palmovce. Valerie se jí zdála smutná a zamlklá, když si ji pořádně prohlédl, čekal ji šok. "Obličej celej poškrábanej, ret natrženej, monokl pod okem. Byla špinavá a zapáchala močí," popsala. Podle druhé babičky jí zranění způsobila sestřička, když se pohádaly o hračky. Valinka tehdy jen hlavou naznačovala, že to není pravda.

Policii později babička-pěstounka tvrdila, že zmizelá holčička je v Německu, tam ji ale policisté nenašli. U babičky doma ovšem objevili větší obnos peněz. Ukázalo se ale, že 100 000 korun dostala od úřadu na nákup vozidla, aby mohla zaopatřit svěřené děti.

"Jedna z vyšetřovacích verzí je, že Valerie mohla být zavlečena do zahraničí za účelem jejího prodeje, taktéž nemůžeme vyloučit nějakou nešťastnou náhodu a jako poslední vyšetřovací verze je ta, že se stala obětí násilného trestného činu," vysvětlil Andrle.

Výslechy sourozenců nepřinesly žádné jasné informace. Děti prý střídavě tvrdí, že Valerie žije v Německu, nebo že byla moc zlobivá, a tak musela do nemocnice na převýchovu...

Policie i nadále žádá o pomoc s pátráním a prosí jakékoliv svědky, které mají o Valerii a její minulosti informace, byť se zdají marginální, aby se jim ozvali na nejbližší služebně nebo na lince 158.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání