Šestiletou Valerii viděli naposledy v říjnu 2017, tedy téměř před rokem. Její zmizení však policie vyšetřuje od srpna 2018 – teprve tehdy totiž její příbuzný ohlásil, že holčičku už několik měsíců neviděl. Dívku, kterou měla s jejími třemi sourozenci v poručnické péči její babička, však minimálně jednou za půl roku kontrolovali zaměstnanci sociální péče.

Naposledy v jejich domě pracovnice zvonila v dubnu. „Naše zaměstnankyně nebyla při kontrole s dítětem fyzicky v kontaktu. Pěstounka jí ale řekla, kde je,“ řekla televizi Prima mluvčí Prahy 8, kde měla Valerie trvalé bydliště, Marcela Konrádová. Žena ze sociální služby pak údajně začala po dívce pátrat. Nic ale nezjistila, a tak se spokojila s hlášením obecně prospěšné společnosti, která na rodinu také dohlížela, že je dívka v pořádku. „Zprávy byly v pořádku, s rodinou v životě nebyl problém,“ dodala mluvčí. Podle TN.cz společnost ale totéž tvrdila i v době, kdy po holčičce už pátrala policie.

Vyšetřování pokračuje

V současné době se případem zabývají kriminalisté z prvního oddělení, které má na starosti ty nejzávažnější trestné činy. Nevylučují totiž, že se dívka mohla stát obětí jednoho z nich. Valeriina babička skončila ve vazbě. „Kriminalisté s šedesátiletou ženou zahájili trestní stíhání pro trestné činy opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Od středy, kdy byla fotografie dívky zveřejněna v médiích, se kriminalistům ozval pouze jeden člověk. Jeho hlášení nyní prověřují, zatím ale podle policistů nic nenasvědčuje tomu, že by mohlo vést k vypátrání holčičky. „Opět tedy žádáme, aby se nám ozvali lidé, kteří mají o Valerii jakékoliv informace. Může se jednat o informace, které by pomohly zmapovat její život nebo život její babičky. Například kam chodily na hřiště, nakupovat, ke komu chodily na návštěvy, s kým se stýkaly, jestli vyhledávaly kontakt ve své komunitě a podobně,“ upřesnili Daněk.