Šestiletá Valerie bydlela na Žižkově ještě se třemi svými sourozenci v péči babičky, která byla soudem uznaná za jejich poručnici. Bydliště ovšem měla hlášené v Praze 8. Že už o ní nebylo rok vidu ani slechu, nahlásil policii její příbuzný v polovině srpna. Policisté proto předběžně zadrželi její babičku (60), která je v celém případu momentálně hlavní podezřelou. Zastihli ji před odjezdem do zahraničí.

Byla připravena odjet, ale útěkem bych to nenazval. Byla to plánovaná cesta, dovolená,“ popsal pro server iRozhlas.cz policejní mluvčí Jan Daněk. Tou dobou údajně ani nevěděla, že po její vnučce pátrá policie. Protože však nedokázala hodnověrně vysvětlit, kde se její vnučka nalézá, policisté ji předběžně zadrželi, soud ji následně poslal do vazby.

Redaktoři serveru Lidovky.cz se spojili s příbuznou Valerie, která měla uvést, že její sourozenci se o sestře dovídali dlouhodobě pouze to, co jim sdělila právě babička. Ta má v tuto chvíli trestní rejstřík čistý, nicméně měla problémy s dluhy. Aktuálně je v dané kauze stíhána kvůli opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy.

Pátrá se i v zahraničí

Na základě několika tipů policisté po dívce pátrali na několika konkrétních místech v České republice i v Německu, kde se měli zdržovat příbuzní dívky. O pomoc policisté požádali i německé kolegy. „Aby prověřili informace k dívce. Tyto informace byly negativní,“ uvedl ještě policejní mluvčí.

Co je na případu mimo jiné rovněž více než zarážející, podle serveru Lidovky.cz si dívku hlavně nepamatují ani sousedé z ulice, kde poslední roky přebývala. Jméno i podoba hledané dívenky měly být i pro děti z blízkého okolí neznámé a dověděli se je až ze zpráv.

Neviděli jste dívku někde?

Policie nadále žádá veřejnost o pomoc s pátráním. Není totiž vyloučeno, že dívka se mohla stát obětí trestného činu. Proto případ řeší pražská „mordparta“, která má v dikci především objasňování vražd. Policisté však nadále pracují s verzí, že dívka je někde, neznámo kde, ale naživu.

Žádáme, aby se nám ozvali lidé, kteří mají o Valerii jakékoliv informace,“ sdělil policejní mluvčí Daněk. „Může se jednat o informace, které by pomohly zmapovat její život nebo život její babičky. Například, kam chodily na hřiště, nakupovat, ke komu chodily na návštěvy, s kým se stýkaly, jestli vyhledávaly kontakt ve své komunitě a podobně,“ doplnil. „Po medializaci případu jsme obdrželi pouze jeden poznatek, který kriminalisté prověřují. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by přispěl k vypátrání hledané dívky.“