Kolem případu Valerie je mnoho otazníků. Ještě v srpnu 2017 ji viděl její příbuzný doma. V říjnu téhož roku pak byly holčičku kontrolovat sociální pracovnice. O několik měsíců později, v dubnu 2018, už byla dívka nezvěstná, přestože zaměstnanci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) hlásili, že je v pořádku – osobně ji totiž neviděli.

Hlavní podezřelou z jejího zmizení je v současnosti podle policie její pečovatelka. Ta skončila v cele předběžného zadržení a podle rozhodnutí soudu z konce září v ní ještě zůstane. 

„Výslech poručnice nepřinesl k vypátrání Valerie žádný přínos a žena se v případu stala hlavní podezřelou. Nedokázala totiž vysvětlit, kde dívka je. Kriminalisté s šedesátiletou ženou zahájili trestní stíhání pro trestné činy opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy. Zároveň podali podnět na její vzetí do vazby, což soud akceptoval,“ vysvětlil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policisté začátkem září požádali veřejnost, aby jí sdělila jakékoliv relevantní informace. „Může se jednat o informace, které by pomohly zmapovat její život nebo život její babičky. Například kam chodily na hřiště, nakupovat, ke komu chodily na návštěvy, s kým se stýkaly, jestli vyhledávaly kontakt ve své komunitě a podobně,“ doplnil mluvčí.

Výzvu nyní znovu zopakovali a zveřejnili dvě nové fotografie, které by s identifikací dívky mohly pomoci. „Kriminalisté stále pátrají po Valerii, nicméně zatím bezvýsledně. V rámci vyšetřování případu se jim podařilo zajistit další dvě fotografie hledané dívky. Fotografie s šátkem na hlavě je nejnovější a je ze srpna roku 2017,“ uvedl Daněk.

Fotogalerie
3 fotografie