„Tak 9. června v roce 2122 přijďte a vezměte si s sebou štamprle,“ obrátil se v žertu na početnou veřejnost, která si nenechala slavnostní okamžik ujít. Před tím ještě pro jistotu s primátorem města Petrem Korčem jablkovici ochutnali, jestli je dobrá.

Do tubusů, které pracovníci firmy opravující kostel pečlivě zapečetili, se vrátily i nálezy z prosincového otevření makovice. Poselství z roku 2014, jako třeba listiny z první světové války, fotografie, pohlednice, dopisy, kronika, peníze či mince. Dokonce i kosterní ostatky, z nichž kousek patřil sv. Valentýnovi. „Komu náleží zbytek, jsme se rozhodli nepátrat,“ dodal Vícha. Všechny věci byly ve výborném stavu.

Noviny o válce

K nim teď přibyly noviny z dnešní doby i ty s články o válce na Ukrajině, městský zpravodaj, peníze, informace a fotky o městě a také vzkazy školáků pro budoucí generace.

Video
Video se připravuje ...

Kostel sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se opravuje, do věže uložili poselství příštím generacím. Jana Gartnerová

„Udělali jsme soutěž pro děti a vybrali ty nejzajímavější práce, ostatní budou vystaveny v prostorách kostela,“ uvedl primátor Korč. Dětem farář udělal velkou radost oprášením sto let starého rituálu.

Dětem házeli bonbony

Když se v roce 2014 upevňovala báň na věž, dětem z vrchu házeli bonbony. „Skvělý nápad, my jsme je nakoupili také,“ zmínil Vícha a pohotoví školáci si s  sebou přinesli plachty i deštníky, aby jich pochytali co nejvíc.

Snesením schránky z věže začala loni nezbytná obnova kostela. Obnova se mimo jiné týká také samotné makovice a vrcholového kříže, dále dřevěných podlah ve věži, fasády, oken s žaluziemi i dveří a části střechy nad lodí kostela.

Rekonstrukce kostela vychází na takřka pět milionu korun. Většinu uhradí sama Římskokatolická farnost Místek, město Frýdek-Místek přispívá milionem, stejnou částku poskytl Moravskoslezský kraj.