Cukrová královna, tak by se dalo říkat Boženě Nožkové (72) z Vendryně na Frýdecko-Místecku. Když na stůl vyloží krabice se svojí sbírkou sladidel v sáčku, není za nimi vidět.

Barvené pytlíky různých tvarů ze všech koutů světa má žena roztříděné podle sérií a událostí, které jsou na nich zobrazeny, i světadílů. Do ruky je bere téměř s posvátnou úctou.

Na jednom ze sáčků je Komenský, Havel nebo Jágr. Některé kousky jsou z Japonska i se slavným mostem přes řeku Kwai, jiné z Jižní Ameriky, Emirátů, Islandu, Thajska či Nepálu.

Poučení s cukrem

„Mám i řadu všech klubů z Eura ve Francii, dále s vánočními motivy nebo poučné sáčky s historickými údaji, třeba kdo vynalezl knihtisk,“ chlubí se Božena.

Některé kousky si sehnala žena sama, jiné jí vozí z cest příbuzní a přátelé. „Občas se sbírkou těším jen tak sama pro sebe. Přerovnávám ji, seřazuji a vzpomínám, od koho a z kterého koutu světa jsem ten či onen exemplář dostala,“ doplní důchodkyně. Sběratelská vášeň se přenesla i na některé členy její rodiny. Sestra se věnuje hrníčkům, dcera ubrouskům.

Pozor na antrax

O část své sbírky jednou málem přišla. Kamarád jí poslal ve žluté obálce cukříky z Ameriky zrovna v době, kdy bujela aféra kolem antraxu. Ten chodil ve stejných dopisech. „No a děda krabici s cukříky i obálkou popadl a odnesl do kotelny. Zarazila jsem ho na poslední chvíli,“ směje se Nožková.

Hrnečky rozdala

Žena dříve stejně jako vodník sbírala i hrníčky s pokličkou, ale ty už rozdala. Kromě cukříků se spolu s manželem teď nosí domů jen magnetky z horských chat jako důkaz, že i v tomto věku tam vyšlapali. Zdobí jimi tabuli v chodbě.

VIDEO: „Prach utírám týden.“ Sběratel Jaroslav (31) žije v obklopení figurek.

Video
Video se připravuje ...

„Prach utírám týden.“ Sběratel Jaroslav (31) žije v obklopení figurek David Budai, Aleš Brunclík

Fotogalerie
12 fotografií