„Doma zůstal domek a celé hospodářství i se zvířectvem, dohlédne na ně má sestra. Sbalili jsme nejnutnější věci a pasy. Nejstarší dcera nás dovezla autem k hranicím a otočila to zpět. Všude stály tisíce lidí, děti plakaly. A k tomu nekonečné čekání,“ popisuje Natalya útěk před válkou.

Po více než pěti hodinách čekání se všichni ocitli na Slovensku. Tam je vyzvedl Natalyin manžel. Díky kuřimské radnici a podnikateli Vladimíru Plašilovi našli všichni azyl v hotelu Kaskáda za městem.

Video
Video se připravuje ...

Putine jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce. Markéta Malá

Zbylé dcery dorazí za pár hodin

Natalya, syn Alik (12) a dcery Alina (15), Anna (9), Natálie (6) společně se sestřinou dcerou Sabinou (16) teď čekají na nejstarší Natalyiny dcery Violetu (18) a Veroniku (20). „Už jsou na cestě, moc se na ně těšíme. Zase budeme pohromadě,“ začíná se po prožité hrůze zase usmívat jejich máma.

Nad tím, co se děje v její vlasti, ale stále kroutí hlavou. „Pořád jsem v šoku, vůbec nemůžu usnout. Proč je válka a proč musejí umírat lidé a taky děti. To nejde pochopit, taková hrůza,“ přemítá Natalya.

20 pokojů pro uprchlíky

V hotelovém komplexu u Kuřimi je připraveno 20 pokojů pro uprchlíky. „Reagoval jsem okamžitě, navíc jsem pět let působil na Ukrajině. Ubytování bude pro příchozí jakousi nárazníkovou zónou, než se vyřeší jejich situace v dlouhodobějším horizontu. Zdarma mají také stravu,“ řekl Blesk.cz Vladimír Plašil.

14:16
29. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je na Ukrajině, sešel se se Zelenským. Ten řekl, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

13:48
29. 4. 2024

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
29. 4. 2024

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

Fotogalerie
58 fotografií