Z Červeného kopce je vidět katedrála Petrov a hrad Špilberk, ale i Výstaviště a koupaliště Riviéra. „Červený kopec je jedním z mála míst v Brně, odkud je nádherný výhled na celé město se všemi jeho dominantami. Rádi bychom tuto významnou lokalitu nadále rozvíjeli a zvýšili její atraktivitu,“ vysvětlila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Je pro chodce

Rozhledna by měla být postavena v zahrádkářské kolonii, a to na pozemku patřícímu městu Brnu. Pozemek je v současné době nevyužívaný a nachází se na něm pouze náletová zeleň. Přístup na rozhlednu bude možný pouze pro pěší, auta sem budou mít zakázáno vjet.

Měla by být situována v místech nad Kamennou kolonií, v blízkosti ulice Jaroslava Foglara,“ upřesnila primátorka.

Video
Video se připravuje ...

Vyhlídku na Červeném kopci umocní nová rozhledna. Markéta Malá

V minulém roce byla otevřena rozhledna Holedná v městské části Brno-Jundrov. „Rozhledna by měla být vysoká přibližně 20 metrů. Její nosná konstrukce by měla být celodřevěná s tím, že v každém patře budou naučné tabule a fotografie. Ve spodní části bude prostor, kam se mohou návštěvníci schovat v případě nepřízně počasí,“ řekla Vaňková.

Ze čtvrtohor

Červený kopec je národní přírodní památkou, která se nachází na území centrální městské části Brno-střed. Profil kopce pochází ze čtvrtohor a lidé zde žili už před stovkami tisíc let.

Předběžné odhady nám říkají, že by stavba mohla vyjít na pět až sedm milionů korun. Více budeme znát po vypracování projektové dokumentace,“ upřesnila primátorka.