„Držel jsem nad hlavou plastovou přepravku a utíkal co nejrychleji domů k mamince. Kvůli silnému větru jsem se k ní ale nemohl dostat. Byl jsem si jistý, že nás to oba zabije,“ popsal děsivé počasí Roman Fiala.

Neskutečný hluk tornáda na nějakou dobu vše přehlušil. Sotva pominul, uslyšel Fiala společně s kamarádem Pavlem Malouškem volání o pomoc. Několik metrů od nich ležel zdemolovaný autobus, který se předtím několikrát převrátil přes střechu a nakonec skončil na boku.
Video
Video se připravuje ...

Roman Fiala a Pavel Maloušek obdrželi ocenění Gentleman silnic. Hynek Zdeněk

Uvnitř autobusu byl řidič Robert a dvě mladé dívky Bára a Silva (14). Robert byl těžce zraněn. Starší z dívek Bára měla otevřenou zlomeninu ruky a pohmožděné nohy. Přesto byla schopná chůze a z místa nehody odešla. Mladší Silva zůstala pod zdemolovaným vozem. Po nárazu měla přeražené obě nohy.

„Obávali jsme se, že jí přenesením uškodíme. Nevěděli jsme, jaká všechna zranění má, jestli nemůže mít poraněnou páteř. Zohýbaný vrak se ale mohl každou chvíli převrátit. Navíc byla v šoku a podchlazená,“ popsal nutnost rychlé reakce druhý ze zachránců Maloušek.

Oba muži postupovali velmi opatrně, aby se Silvou co nejméně hýbali. Do uší se jim přitom vrývalo dívčino vzlykání. „Byla ale neuvěřitelně statečná,“ zdůraznil Fiala. Když se jim podařilo školačku vyprostit, okamžitě šli pomáhat řidiči. I toho vyprostili.

2,5 hodiny strachu

Společnými silami dostali řidiče Roberta i Silvu na lepší terén. Během čekání na příjezd záchranné služby je přikryli a drželi nad nimi plachtu, aby je ochránili před deštěm a udrželi v teple. Než se záchranáři dostali na místo, uplynuly 2,5 hodiny.

„Jejich pomoc měla obrovský význam. Příjezd záchranářů se totiž kvůli tornádem poničenému okolí výrazně protáhl. Cestující se podařilo zachránit zřejmě jen díky odhodlání těchto dvou mužů,“ vyzvedl zachránce mluvčí policie Petr Zámečník.

Fiala a Maloušek byli ve čtvrtek v Hodoníně oceněni titulem Gentleman silnic. „Pánové prokázali velkou odvahu. Věřím, že jejich pohotovost a duchapřítomné jednání budou pro řidiče i další účastníky silničního provozu motivací,” řekla Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic s tím, že se jedná o 204. a 205. držitele tohoto titulu v České republice.
Fotogalerie
152 fotografií