Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silvie, kterou málem zabilo tornádo: Má stále velké bolesti, v budoucnu chce být zdravotní sestrou

Autor: VaB - 
9. srpna 2021
14:10

Když tornádo pustošilo jih Moravy, byla Silvie (14) v autobusu. Ten extrémně silný vichr přehodil přes koleje a doslova hodil na dům. Dívenka skončila v kritickém stavu ve vídeňské nemocnici, doteď je vlivem velmi vážných zranění odkázána na pomoc druhých. Má ale velkou vizi – chce být zdravotní sestrou.

24. června se desítkám rodin na jižní Moravě během několika minut změnil život. Mezi nimi byla i mladá Silvie Hronkova (14). Když na Hodonínsko „zaútočilo“ tornádo, cestovala v autobuse. Ten skončil převrácený desítky metrů od silnice.

Ona mezitím ležela na zemi u autobusu zraněná. Její maminka s malým bratříčkem se v tu chvíli snažili si zachránit holý život. „Já jsem čekala, až to přejde, modlila jsem se, začala jsem se bát a malý byl pode mnou. Nechal se nést jako loutková panenka. Věděla jsem, že dcera je v autobuse, že mám venku dítě a to pro mě bylo hrozné,“ popsala pro TN.cz maminka Irena.

Když tornádo přešlo, snažila se v troskách najít autobus, nikdo ho neviděla, byla tma, nikde nebyl signál a ani světla nefungovala. Všude byla panika a jen stopy zkázy. „Prosila jsem, jestli někdo neviděl autobus. Nikdo mi nedokázal odpovědět, kde je," popsala dramatické okamžiky.

Nakonec svou dceru našla, pomohlo jí v tom i kolo, i když ne tak doslova. Rychle se totiž propíchla kola. „Viděla jsem, jak tam leží na zemi, celá od bláta a křičela," dodala Irena. V kritickém stavu Silvii transportoval rakouský vrtulník do Vídně, v nemocnici se podrobila několika operacím. Nyní už je doma, stále ale trpí velkými bolestmi a je odkázána na pomoc druhých.

I přesto, že má před sebou dlouhou a náročnou cestu za klidným životem, má úžasné představy o své budoucnosti. „Chci být zdravotní sestra,“ dodala radostně dívka. „Moc věříme, že dcerka bude chodit. Víme, že zpočátku bude na vozíku. Že rehabilitace potrvá i rok. Silvinka je s tím srozuměná. I proto jsme moc vděční přátelům, kteří nám poskytli dočasně k bydlení bezbariérový dům. Ten náš je zatím pro dcerku s tímto zraněním neobyvatelný," řekla nedávno Irena Blesku.   

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Martin32 ( 10. srpna 2021 23:42 )

To nemyslíte vážně doufám, že ne? To tornádo přišlo z hodiny na hodinu myslíte si jako opravdu , že tam jela se podívat autobusem na tornádo?

Zobrazit celou diskusi