Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Adámka v nemocnici nechali krvácet na chodbě: Postup bych neměnila, řekla zdravotní sestra u soudu

Autor: J. Kříž, M. Kalkusová - 
16. června 2021
16:37

Po banální operaci začal Adámek (12) kolabovat. V nemocnici ho ale nechali krvácet na chodbě, dokud neomdlel a neskončil s doživotně poškozeným mozkem. Mrazivý případ začal včera řešit pardubický soud.

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí první pomoci viní obžaloba dvě zdravotní sestry, lékařku i samotnou Nemocnici Pardubického kraje. V květnu 2017 Adámek podstoupil operaci mandlí. Čtvrtou noc po zákroku začal z rány silně krvácet.

„Na pokoji jsem viděla, jak mu vytéká krev z úst. Ale dýchal volně, byl růžový, nechrčel,“ řekla včera u soudu sestra Alena Ch., která u něj byla první. Situaci prý nepovažovala za tak závažnou, aby volala ARO. Místo toho šla shánět lékařku Martinu Š. a druhou sestru poslala pro zdravotnický materiál. Matka s chlapcem tak zůstali na pokoji sami.

Lékařka pak rozhodla, že je nutné volat ambulanci ORL. Jenže telefon nikdo nezvedal, Adámek s mámou se tam tedy vydali pěšky. Zůstali ale na chodbě, ambulance byla prázdná a zamčená! Následující zmatek zachytila kamera - lékařka Martina Š. od krvácejícího chlapce odešla, což po chvíli udělala i sestra Barbora Š. „Utíkala jsem pro pomoc,“ hájila se Barbora Š.

Ta vyjádřila lítost nad tím, jak Adámek dopadl. Nicméně osobní vinu prý necítí. „Všichni jsme jednali tak, jak jsme mohli. Postup bych neměnila,“ uvedla. Líčení bude pokračovat v září.

Pomoci se hoch dočkal až po 13 minutách. Mezitím omdlel. Lékař jej sice úspěšně resuscitoval, Adámek má však poškozený mozek a už čtyři roky je ve vegetativním stavu. A jeho stav se zhoršuje, zkracují se mu svaly a šlachy.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 17. června 2021 14:51 )

Pro uplnost....Jako studenti medicviny jsme v Pardubicich praktikovali
z Hradce Kralove z fakulty.Proc pacient po tonsilektomii nelezi na usnim nosniim kecnim tedy opravdu nevim.Dle meho nazoru trochu chyba v oeganisaci...

doktormediciny ( 17. června 2021 14:47 )

....S podobnou problematikou budu obeznamen vic nez laici kteri zde diskutuji. Ta mlada lekarkja to vb podstate neodhadla.Ovsem sned by byla prvni pomoc od zcela nezkuseneho strcit prst do krku a cevu zmacknout..Ze by pouzila Pean nebo Kocher povazuji za vylocene. Navic pri podrobnem seznameni s kausou si myslim, ze by musela vyrazit dvere na odd ORL aby se k
nastrojum vubec dostala...

Uživatel_5527620 ( 16. června 2021 22:33 )

Tohle snad nemyslí vážně. Tu ženskou zavřít už jen za to, co dokázala říct před soudem. Nechápu to naše soudnictví, proč? nebo co? jim trvalo tak dlouho? Ty tři hyeny by už neměli nikdy v životě nikoho léčit. Jestli je z nemocnice nevyhodili po tomhle incidentu tak celou nemocnici raději zavřít, protože kdo ví, co za *** ji řídí. Lidské zdraví, to je Teda bysnis. Některým totiž vůbec nejde o pomoc lidem, ale já už ani vlastně nevím......

lucie13 ( 16. června 2021 19:53 )

Lepší než vězení by bylo, aby dopadly stejně nebo jejich děti, aby viděly, jakou bolest a utrpení svým přístupem způsobily!!

bullshit ( 16. června 2021 19:40 )

Postup bych nemě­nila­....­....­..tak to je fakt mazec...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání