Jeden z trojlístku nejstarších hotelů ve městě nebyl od otevření až dodnes, za celých 55 let, ani na jediný den zavřený! To je světový unikát. Vždyť hotel je navlas stejně starý jako třeba Rolling Stones a otevíral se v době, kdy první americký astronaut John Glenn obletěl zeměkouli.

Od časů Antonína Novotného bydleli v hotelu všichni naši prezidenti, ale i Madeleine Albright, závodník Michael Schumacher, tenistky Anna Kurnikovová se Steffi Grafovou. Restaurace krmila Alžbětu II. i papeže Benedikta XVI., monacká i lichtenštejnská knížata.

Hotel se otevíral 28. června 1962 kongresem Čedoku. „Tehdy stál pokoj 250 korun, dnes je to desetkrát více,“ řekla Jana Zdražilová (72), jediná zaměstnankyně, která tu pracuje od jeho otevření dodnes.

Václav Havel tu dostal lekci

Nejmilejší návštěvou byla pro personál anglická královna Alžběta II. Přijela do Brna v roce 1996. Dáma každým coulem, svázaná přísným protokolem. „Přišla do salonku, na háček si pověsila kabelku. Usrkávala neperlivou minerálku a k ní rulandské šedé ze Znovínu. Střídmě poobědvala chřestový krém a bažantí prsíčka. Moc jí chutnaly moravské koláčky – od té doby je pečeme a říkáme jim královské,“ vzpomíná marketingový ředitel hotelu Michal Řičánek.

A právě britská královna udělila v hotelu lekci ze slušného chování prezidentu Václavu Havlovi. Česká hlava státu si u stolu zapálila. „A královna beze slova vstala a protokol neprotokol odešla středem místnosti pryč. A za ní odcupitali i všichni ostatní stolovníci,“ prozradil Řičánek. 

Bohuš pozurážel všechny okolo

Dodnes vzpomínají lidé z hotelu na natáčení legendárního Dědictví. Kvůli němu se dokonce na dva dny zavřela restaurace Lucullus. „Bylo to úžasné natáčení a úžasné scény s Ivanou Chýlkovou, které tady dodnes mezi lidmi kolují. Přijíždějí sem turisté od nás, ale i z celého světa a ptají se: »Tady to bylo, tady se to točilo?«,“ tvrdí marketingový ředitel hotelu Michal Řičánek. A fotografují si roh restaurace, kde Bohuš Stejskal pozurážel kdekoho v okolí.

Prezidenti odtud koukají na Brno svrchu

Hotel je dodnes první volbou prezidentských návštěv v Brně. Hlavy státu bydlí v dvoudílném apartmá v nejvyšším 10. patře, s výhledem na brněnské kostely a Špilberk. Hotelový komplex si pochvalují kvůli dobrým možnostem střežení hlavně prezidentské ochranky. Vždy zaberou celé horní patro hotelu. A nejskromnější prezident? Podle personálu jednoznačně Miloš Zeman.

Hotel International, jeden z tří nejstarších v Brně, právě slaví 55 let. Dětem nemocným rakovinou i proto věnuje pololetní výtěžek z tržeb za pokoj 5(0)5.

Fotogalerie
20 fotografií