Nadšenci ze spolku Acaballado proti sobě postavili zhruba 150 mužů v dobových uniformách. Největší zastoupení měli pěšáci, nechyběly výpady jízdních, vše podtrženou dělostřelectvem. Divákům přiblížil peripetie tehdejšího období moderátor a historik Ladislav Mucha. Včetně toho, proč Napoleon disponující 100 tisíci muži závěrečný útok na zdecimovaného protivníka odvolal.

„Bylo to i přes odpor jeho podřízených velitelů, kteří si byli jistí, že rakouskou armádu dorazí úplně. Napoleon v té době už předpokládal, že si vezme ruskou nebo rakouskou princeznu za ženu, byl v tom tedy určitý kalkul,“ prozradil Mucha.

Nejatraktivnější scény se odehrály na konci rekonstrukce v řece Dyji. Srážky jezdců se šavlemi na hlavou i pěšáků odměnily stovky přihlížejících bouřlivým aplausem.

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci opět svedli rekonstrukci bitvu u Znojma TV Blesk Zdeněk Matyáš

Poslední útok Napoleon zastavil

Bitva z července 1809 byla součástí konfliktu, který zahájil vpád Rakušanů do Bavorska. Francouzi po prvním překvapení zatlačili protivníka na jeho území, obsadili i Vídeň.

Část rakouských vojů se při ústupu zastavila mezi Dobšicemi a Suchohrdly. Značná francouzská přesila zvrátila misky vah na stranu Napoleona. Ten závěrečný útok zastavil a dal přednost jednání o příměří. V konečné fázi měl francouzský císař na bojišti 100 tisíc mužů proti 40 tisícům protivníka.

Rekonstrukci bitvy u Znojma připravili také v nedalekém Únanově. Stovka uniformovaných se střetla na tamním Velkém kopci. Akci pořádaly již pošesté obec Únanov, spolek Středoevropská napoleonská společnost a spolek Austerlitz, jenž stojí za každoročním pořádáním připomínky bitvy u Slavkova. Akci zaštítil Jihomoravský kraj.

Fotogalerie
13 fotografií