„Mezi obcemi Tvarožná a Jiříkovice jsme našli šest hrobů, z nichž pochází množství zajímavých nálezů. Celkem se podařilo vyzvednout více než desítku keramických nádob,“ uvedl David Parma z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Dva stejné hroby

„Nálezy z doby mladého eneolitu (pozdní doba kamenná – pozn. red.) obsahovaly milodary určené zemřelému a ve dvou případech také kolekci kamenných nástrojů – štípaných čepelí, broušených seker i sekeromlatů s primární funkcí zbraně,“ upřesnil Parma.

Hroby se nacházely v hloubce 0,5 až 1,3 metru. „Bylo to stejné, přibližně jako v dnešní době. Zajímavá byla hlavně dvojice největších hrobů, která měla shodné rozměry, prakticky stejnou skladbou milodarů, a dokonce i jejich stejným detailním prostorovým rozložením. V obou byli uloženi dle skrčené polohy na pravém boku muži,“ upozornil archeolog.


Archeologové nyní budou důkladně zkoumat kosterní pozůstatky, které by jim měly poskytnout cenné informace ohledně DNA. Navíc předpokládají, že v dané lokalitě nejde o poslední objevy. Hroby jsou totiž podle nich rozesety ne ploše několika desítek hektarů.

VIDEO: Archeologové našli v trase budoucí dálnice D55 u Moravského Písku významné nálezy.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové našli v trase budoucí dálnice D55 u Moravského Písku významné nálezy. Archaia Brno

Fotogalerie
7 fotografií