Ve zkoumaném prostoru stávalo od 13. století hospodářské zázemí mlýna Dornych. „Poté, co jsme prozkoumali pozůstatky několika domů z pozdějšího období, jsme našli pozůstatky domu, v němž stávala cihelná potravinová pec. Skládala se z vlastní kopule na pečení chleba a druhé části, kde se na horkých uhlících ohřívalo jídlo," uvedl Jiří Zubalík z Ústavu archeologické památkové péče.

Původní dům byl v 15. století zničen požárem. Nad nálezem našli archeologové silnou vrstvu materiálu zničeného ohněm. Zbytky vyhořelého domu pak lidé jen zarovnali a nad nimi postavili dům nový.

„Kromě půdorysu pece se tak v části určené pro ohřívání jídel zachovaly i hrnce se zbytky jídla," poznamenal archeolog.

Video
Video se připravuje ...

Archeolog Jiří Zubalík o nejnovějším nálezu v areálu Vlněny Zdeněk Matyáš

Zkázu přinesli husité?

Znalci nevyučují, že zkáza stavení mohla souviset s obléháním Brna husitským vojskem v roce 1428, stavení se totiž nacházela za okruhem hradeb. Na místě se našli také hroty z kuše a tzv. ježci, které se vhazovaly pod kopyta koní. Nechybí ani zachovalý kachel s jezdcem s kopím.

„Podle podobného nálezu ze Starobrněnské ulice není vyloučeno, že jde o zpodobnění husitského jezdce. Ve variantách ve druhé polovině 15.století mělo jít o krále Jiřího z Poděbrad," upozornil archeolog. 

Nad místem, které nyní prochází archeologickým průzkumem, vyrostla nová budova, která byla v 19. století přizpůsobena potřebám továrního provozu Adolfa Poppera. V areálu bývalé továrny Vlněna působí archeologové od roku 2016. Současná etapa průzkumu je už pátá. Na místě vznikne komplex kancelářských budov.

Fotogalerie
15 fotografií