Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dramatický atentát na nacistického prominenta: Pekařův pomocník s bratrancem za vraždu účetního tvrdě zaplatili

Autor: mc - 
2. září 2022
05:00

Jméno August Gölzer patrně valné většině lidí nic moc neřekne ani ve spojení s druhou světovou válkou. Přesto jde po Heydrichovi o druhého nejvýznamějšího nacistu, kterého se českému odboji podařilo zlikvidovat. K atentátu došlo v Brně až roku 1945. Účetního přímo před jeho domem zastřelil pekařský pomocník s kamarádem. Oba za svou odvahu nakonec zaplatili vlastními životy.

August Gölzer pocházel podle vzdělání z věřící rodiny - po absolvování střední školy strávil dva roky na teologické protestantské univerzitě v Maulbronnu, nakonec se z něj ale stal bankovní úředník. Od života asi chtěl víc, proto se deset let poté zapsal na obchodní akademii. Tou dobou už patřil několik roků mezi členy NSDAP a čerstvě i mezi SS.

V rámci Waffen-SS se stal SS-Sturmmmannem, což byl vzhledem k faktu, že šlo o obyčejného úředníka, slušný výkon. Po okupaci sloužil v Praze a později byl povýšen a přesunut do Brna. Působil zde jako účetní sotva půl roku, než se dostal do hledáčku československého odboje.

7. února 1945 se večer vracel s manželkou domů do bytu v Nerudově ulici 14. Nevěděl to, ale v zádech měl dva odbojáře skupiny Předvoj - devatenáctiletého pekařova pomocníka Aloise Bauera a pětaadvacetiletého obchodního příručího Vladimíra Blažka, který už byl dokonce vězněn v koncentráku Sachsenhausen. Dvojice měla jediný cíl - Gölzera zabít.

Dohnali ho přede dveřmi do domu, na jejich přítomnost ho musela upozornit manželka. Gölzer se pokusil ještě vytáhnout vlastní pistoli, ale Blažka byl rychlejší - vypálil do nacisty několik ran, z nichž ta poslední byla smrtelná. Oba mladíci poté utekli. Manželka Gölzera ještě vytáhla do bytu, kde zavolala sanitku. Na tu čekali nepochopitelné dvě hodiny. Gölzer zemřel jen krátce po operaci v nemocnici.

Dva odbojáře se nacistům podařilo dopadnout po téměř dvou měsících. Konec války byl na spadnutí a na veřejnou popravu nebyl čas. Oba atentátníci byli zastřeleni v Kounicových kolejích 14. dubna, sotva tři týdny před koncem války.

Zobrazit celou diskusi