Síly spojily brněnský Ústav archeologické památkové péče a sdružení Archaia Brno. "Jeden kryt má rovné chodby a druhý je klikatý. Ten je bezpečnější, ale ve městě vzácný, protože na jeho výstavbu je potřeba větší plocha. Našel se i nouzový výstup z něj,“ řekl Jiří Zubalík z Ústavu archeologické památkové péče Brno s tím, že dokumentace ke stavbě neexistuje.

Kryty mají dva vchody, u každého vchodu bylo na jednu stranu schodiště a na stranu druhou rampa kvůli snášení nosítek. Na obou je viditelné i označení vstupů římskými číslicemi. Veřejnost si je bude moci prohlédnout v rámci tzv. Archeologického léta.

Video
Video se připravuje ...

Archeolog Jiří Zubalík o nálezu protileteckých krytů v areálu Vlněny Zdeněk Matyáš

Lidé uvnitř si museli připadat jako sardinky, seděli těsně u sebe na dřevěných prknech. Uvnitř našlo před bombami spásu odhadem 150 osob. Důvody pro výstavbu nových krytů byly zřejmé. Válečná vřava se blížila střední Evropě, nálety se stupňovaly. V Brně na ně doplatily životem stovky osob.

Americké bombardéry B-17 a B-24 podnikly na Brno dva nálety 25. srpna a 20. listopadu 1944. Druhý v pořadí si vyžádal 578 obětí včetně 16 soudců a pracovníků Nejvyššího soudu. Šest tisíc osob zůstalo bez přístřeší. Z letadel se sneslo na město 2500 pum. Po sérii sovětského bombardování Brna v dubnu 1945 zahynulo v Brně 274 osob. 

Fotogalerie
12 fotografií