Po dlouhá staletí tam žili a pracovali generace lidí. Jejich problém nastal v okamžiku, kdy v jejich blízkosti vyrostl zámek. Bohatí šlechtici po přítomnosti vesničanů netoužili a rozhodli se je vystěhovat.

Rozsah bourání je unikátní

„Z historických dokumentů jsme věděli, že Lichtenštejni v roce 1882 vykoupili od majitelů pozemky i nemovitosti v Lednici, aby je srovnali se zemí a rozšířili park. Podle kronik nikdo neprostehoval, muselo jít proto o vysoké odškodné,“ řekl archeolog Archaia Brno Miroslav Dejmal.

Archeology ovšem zaskočil rozsah demolice. „Netušili jsme, o jak obrovskou část obce šlo. Kvůli rozšíření parku nechali Lichtenštejni zbourat celé její jádro. Nikde jinde v ČR jsme nikdy nic podobného nezaznamenali. Je to opravdu unikát,“ přiznal Dejmal.


Zámek v Lednici patří k vrcholům českého romantismu, který je zapsán na listinu UNESCO. Je obklopen historickou zahradou a skleníkem, ve kterém roste nejvzácnější česká skleníková rostlina – strom 300–500letého cykasu Encephalartos altensteinii. Zámek je turisticky hojně vyhledávaným cílem.

VIDEO: Zámeček Lány u Břeclavi opět září novotou.

Video
Video se připravuje ...

Zámeček Lány u Břeclavi opět září novotou. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
9 fotografií