„Komorový kachel s překrásným motivem pelikána krmícího svá mláďata krví z vlastní rozdrásané hrudi. Jedná se o náboženský motiv - pelikán, jakožto symbol Spasitele, který svou obětí přináší lidem nový život," prozradila Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.

Parádní kousek z rukou šikovného tvůrce přežil bez újmy šest století. Kuriozitou je, že v jímce se našel jen jediný kus. „Je to docela záhada, jaký byl osud zbytku kamen. Každopádně ve spojení s glazurou lze tento kachel považovat za luxusní výrobek. V kompozici s dalšími exempláři musel být součástí překrásných a honosných kamen, které byly jistě chloubou některé z brněnských domácností,“ tvrdí archeoložka.

Našli i vyhozené nádobí

V odpadní jímce pod někdejším měšťanským obydlím se našly i celé nepoškozené nádoby. „Prvním důvodem může být to, že nádoby zapáchaly a proto je majitelé vyhodili. Keramika, která tehdy na vaření sloužila, ještě nebývala glazovaná a keramické nádoby tak natáhly pach toho, co se v nich vařilo. Není také vyloučeno, že se majitel stěhoval a řady věcí se zbavoval," vysvětlila Sedláčová.

Archeologové pracují na místě, kde vznikne v budoucnu polyfunkční dům. Postupně odkrývají jednotlivé vrstvy a míří do hloubky. „Odpadní jámy šly mnohem hlouběji pod povrch, v podzimní etapě jsme se dostali do nějakých pěti šesti metrů. Po dalším vyhloubení a zabezpečení jámy stavební firmou se na místo znovu vrátíme,“ uvedla archeoložka.

VIDEO: Nález unikátního hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.

Fotogalerie
6 fotografií