„Podařilo se nám odkrýt mohutné komorové hrobky se vstupními schodišti. U těl bojovníků byly železné meče, kopí a koňské postroje. V hrobech žen a dívek byly honosné zlaté a bronzové ozdoby,“ uvedl Petr Kos z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Žena se šperky

Hroby pocházejí z období 7. až 4. století před naším letopočtem. Byly ve dvou oddělených nekropolích. „Mimořádné bylo zejména pohřebiště dospělé ženy vybavené železným „vřetenem“ s jantarovou hlavicí a pásem sestaveným z drobných bronzových kroužků uspořádaných do pravidelných geometrických vzorů,“ upozornil na zámožnost pravěkých obyvatel Kos.

Lidé v této lokalitě ale podle archeologů nežili jen mezi 7. až 4. stol. př. n. l., ale usadili se tam minimálně o několik staletí dříve. Není přitom vyloučeno, že tam sídlili i více než tisíc let.

Vyhořel

„Podařilo se nám odkrýt část pravoúhlého sídelního areálu, který naznačuje existenci raného hospodářského dvorce. Zjevně zanikl požárem už na přelomu 10. až 9. století před našim letopočtem,“ upřesnil Kos.

Všechny nálezy jsou podle archeologů velmi významné. „Pohřební aktivity náleží k jedněm z mála přímých dokladů plynulého vývoje jihomoravského halštatu do doby laténské,“ vysvětlil archeolog.

VIDEO: Archeologové našli u Mušova pod Pálavou unikátní hroby Langobardů ze 6. století.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové našli u Mušova pod Pálavou unikátní hroby Langobardů ze 6. století. Archeologický ústav AV ČR, Brno

Fotogalerie
11 fotografií