„Kosterní nálezy jsme očekávali. Silnice totiž vede v těsné blízkosti kostela Panny Marie. Že jich ale bude tolik... Našli jsme 536 hrobů,“ řekla vedoucí archeologického výzkumu ze společnosti Archaia Brno Michaela Přibylová.

Dětské hroby

Hroby ze 16. až 18. století ležely přibližně metr pod silnicí. „Některé byly ale i o 40 centimetrů hlouběji. Mezi kosterními pozůstatky bylo hodně dětských. Ty, které byly do pěti let věku, tvořily téměř polovinu nálezů,“ upřesnila Přibylová.

Archeologům se přitom podařil i další objev. „Zjistili jsme, že hřbitov překrýval vesnici, která byla zřejmě zničena za husitských válek. Zůstaly po ní dřevohlíněné suterény,“ upřesnila archeoložka.

Výzkum antropologů

Kostry nyní budou zkoumat antropologové, kteří určí přesný věk a nemoci nebožtíků. Následně se pozůstatky vrátí do města. „Plánujeme pro ně vytvořit pietní místo na místním hřbitově,“ uvedla mluvčí radnice Žaneta Jančaříková.

Kostel Panny Marie Je nejstarší církevní stavbou ve Veselí nad Moravou. Pochází ze 13. století. Původně u něho zřejmě stála vesnice. Tu později nahradil hřbitov. „Zrušen byl po cholerové epidemii v roce 1834,“ uvedl historik Peter Futák. Následně na něm vznikl ovocný sad. Když pak ustupoval nové silnici, na hřbitov si už nikdo nepamatoval.



Archeology zaujalo, že mezi kosterními pozůstatky našli větší množství křížků Arci-bratrstva aneb Tovaryšstva nejsvětějšího obrazu Spasitele Světa. „Jednalo se o odznaky z pouti na vrch Kalvárii, poblíž Jaroměřic u Jevíčka,“ upřesnila Přibylová.

Zajímavostí bezesporu je, že archeologové se dostali na zaniklý hřbitov v podstatě nedopatřením. Stavitelům totiž nevycházeli zkoušky úlehlosti terénu. Museli ho proto zpevnit a přitom objevili první kostry. Podle zákona tak museli lokalitu prozkoumat archeologové.
Fotogalerie
18 fotografií