„O existenci hřbitova jsme věděli. Kostel Panny Marie sloužil ve Veselí nad Moravou jako hřbitovní kaple od 13. až do 19. století,“ uvedla vedoucí archeologického výzkumu ze společnosti Archaia Brno Michala Přibylová.


Přímo u kostela ale nebylo dostatek místa. Proto se kvůli omezenému prostoru pohřbívalo i za hřbitovní zdí a častokrát i do několika vrstev. „Použily se nejstarší hrobové jámy a staré ostatky se buďto odsunuly stranou, nebo se nebožtík pohřbil nad ně,“ vysvětlila Přibylová.
Video
Video se připravuje ...

Při stavbě okružních křižovatek ve Veselí nad Moravou našli archeologové množství koster. Hynek Zdeněk

Archeologové zatím z osmi desítek hrobů vyzvedli ostatky už asi stovky lidí. Nyní přitom kopou v části silnice, která je od kostela více vzdálena. V červnu budou pokračovat úsekem přilehlým ke hřbitovní zdi.


Tam se mají vyskytovat ostatky dalších asi 200 lidí pohřbených postupně v průběhu několika staletí. Tento hřbitov zanikl v roce 1834 po epidemii cholery. Nahrazen byl ovocným sadem. Později sad zmizel a nahradila ho frekventovaná silnice I/54. Na jejím křížení se silnicí I/55 nyní vznikají dva kruhové objezdy.

Co se s ostatky bude dít dál, není zatím jasné. Nejprve se jimi budou zabývat antropologové, kteří je následně převezou do Muzea Hodonín. To rozhodne, zda je uloží do depozitáře, nebo budou pohřbeny na některém ze současných hřbitovů.

Fotogalerie
7 fotografií