Poté, co byli v Itálii Židé nacisty pronásledováni, začala Rita Rosani bojovat v podzemním hnutí. Fungovala nejprve jako spojka mezi jednotlivými skupinami. Později založila partyzánskou skupinu Aquila (orel). Než byla zničena, rozrostla se skupina na 15 členů.

Boj mezi patnáctičlenným partyzánským oddílem s přesilou německých a italských fašistů v létě 1944 u Verony vrcholil. Partyzáni viděli, že jejich boj je marný. Ritu pobízeli, aby se jako jediná žena na bojišti pokusila o únik. Rezolutně to odmítla.

Proti nepřátelům vyšla jako první se zbraní v ruce. Záhy byla zraněna, zatčena a 17. září 1944 popravena italským republikovým důstojníkem střelou do hlavy,“ uvedl historik Vladimír Groš (73). Právě on na pro nás zapomenutý příběh upozornil.



Pocházela z Veselí nad Moravou

Italové si hrdinství židovské dívky pocházející z tehdejšího Československa dodnes váží. „Jen mají mylně uvedeno, že pocházela z Veselí nad Lužnicí. Ve skutečnosti měla předky ve Veselí nad Moravou,“ upřesnil Groš.

Jeho slova potvrzuje i Vilém Reichsfeld (68), správce židovského hřbitova ve Veselí nad Moravou. „Samuel Strakosch s manželkou Annou, tedy dědeček a babička Rity Rosani, jsou ve Veselí nad Moravou pohřbeni,“ uvedl.

Dům, ve kterém rodina bydlela, a v němž měl Samuel Strakosch obchod, už neexistuje. „Stál na rohu Masarykovy třídy a ulice Břehy. Nyní je tam jen chodník a trávník,“ upřesnil Groš. Ritu Rosani nyní připomíná výstava na místní radnici.

Dětství strávila u prarodičů

V domě ve Veselí nad Moravou žili Samuel Strakosch (1864 – 1935, někdy psán jako Strakoš) s manželkou Annou (1866 – 1941). Jejich dcera Rosa se provdala za Ludvíka Rosenzweiga a odstěhovala se do italského Terstu, kde si změnili příjmení na Rosani.

Tam se jim narodila dcera Rita (1920– 1944). Dívka ovšem prožila své dětství právě u dědečka a babičky ve Veselí nad Moravou.

Zlatá medaile za hrdinství

Italský důstojník, který zavraždil Ritu Rosani, byl v roce 1945 odsouzen ke 20 letům vězení. Trest si odpykal ale jen částečně. Brzy byl propuštěn na svobodu. Jedná se o nejvyšší vojenské vyznamenání.

 

Rita jako jediná žena v novodobých italských dějinách získala in memoriam nejvyšší vojenské vyznamenání Zlatou medaili za hrdinství.

Žije ve filmech i na malířských plátnech

Příběh Rity Rosani je v Itálii velmi dobře znám. Filmaři o ní natočili několik dokumentů. O jejím hrdinství vznikla také divadelní hra a je věčnou inspirací pro více než desítku malířů.

Při kolocaustu zemřelo 64 Židů z Veselí nad Moravou. Koncentrační tábor přežili jen dva muži. Rodiče Rity Rosani válku přežili ve vesnici Friuli v Itálii.

VIDEO: Helga vypráví o Osvětimi: Přežila "třídění smrti" u Mengeleho!

Video
Video se připravuje ...

Helga vypráví o Osvětimi: Přežila "třídění smrti" u Mengeleho! František Prachař, Petr Novotný


Fotogalerie
10 fotografií