Počasí nezklamalo, podle mnohých se krylo s tím, které vyprovázelo 2.prosince 1805 na bitevní pláně v okolí Slavkova vojáky tří armád. Pouze jeden stupeň nad nulou, poryvy větru, odpoledne i chumelenice. Nikomu to však nezkazilo náladu, právě naopak.

Omezení samozřejmě mrzí, i tak jsme se rádi zase potkali,“ řekl brněnský policista Tomáš Doležal, která oblékl uniformu brigádního generála francouzské armády. Svůj regiment před pietním aktem vybízel k odvaze a statečnosti. 

Až z Jičína přijel David Cibulka, pro změnu rakouský polní myslivec. „Dva roky panuje klid zbraní, naopak vyhrál covid. Je to trochu ironie,“ řekl zástupce spojenenckých armád. 

Petru Novákovou coby příslušnici francouzských kyrysníků a Marcelu Petrášovou v sestavě kozáků zase spojuje láska ke koním. Petra osedlalaJacka, Marcela kobylu Rihannu. „Je to fajn projížďka pro nás i pro koně. Za rok si to doufám už zopakujeme za normální situace," svěřila se Marcela. 

Video
Video se připravuje ...

Pietní vzpomínka na padlé v bitvě tří císařů u Mohyly míru Zdeněk Matyáš

Letos k 216. výročí  bitvy a důkazu Napoleonovy geniální vojenské strategie sdružení Austerlitz plánovalo předvést scénu zvanou Lví skok. Francouzský císař v rámci operace nařídil zaútočit přímo na hlavní štáb rakousko-ruské armády. Přiletět z USA měl i tradiční představitel Napoleona, herec Mark Schneider. 

Krvavá řež

Napoleonově armádě s 65 až 75 tisíci muži a téměř 200 děly se postavili spojenci v součtu o síle 90 tisíc mužů. Francouzů padlo 1305, na rakouské straně přišlo o život 600 vojáků. Nejhůře dopadla ruská strana, oficiálně přišla o 16 tisíc mužů, 9 a půl tisíce vojáků padlo do zajetí.   

Fotogalerie
20 fotografií