„Na první pohled se to nezdá, ale uniforma, zbraně a další výbava váží skoro deset kilo a je v tom děsné horko,“ přiznali nadšenci v uniformách rakouských polních myslivců. V ukázce historické bitvy se před žárem slunce neměli kam schovat.


Vedro přitom bylo opravdu velké. Rtuť na teploměru přeskočila přes třicetistupňovou hranici. V pohotovosti proto byli zdravotníci z Českého červeného kříže i hasiči. Jejich služeb ale naštěstí nakonec nebylo potřeba.

O moc lépe než pěšáci na tom nebyli ani jezdci na koních, které aspoň občas osvěžoval vánek vyvolaný jízdou. „Je v tom dnes vážně moc hrozně,“ popsal po bitvě své pocity Marek Polan z Noe Polo Clubu v uniformě francouzského kyrysníka.


Ukázka bitvy připomněla příběh Francouzky, jejíž kosterní pozůstatky společně s těly dalších 52 vojáků odkryl na místě bojiště bagr v roce 2008 při vytváření základů hypermarketu. „Měla asi 35 let a porodila 10 dětí,“ řekl více k její totožnosti historik Ladislav Mucha.

Bitva u Znojma se odehrála ve dnech 10. – 11. 7. 1809. Rakouská armáda měla zpočátku početní převahu, ale po odsunu přibližně poloviny z 60 tisícové armády směrem na Vysočinu a po přísunu posil Francouzům se situace obrátila. Na rakouské straně zůstalo přes 30 tisíc vojáků, zatímco francouzské vojsko mělo až 100 tisíc mužů ve zbrani.


V okamžiku, kdy měli Francouzi drtivou přesilu, pronesl Napoleon Bonaparte památnou větu: „Dost bylo krve.“ Ušetřil tím rakouskou armádu, která byla v té době v bezvýchodné situaci.

VIDEO: Stejně jako v roce 2022 končila bojová ukázka v řece Dyji.

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci opět svedli rekonstrukci bitvu u Znojma TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
15 fotografií