Šest lidí zranil útočník v pondělí večer v rodinném domě v Tišnově na Brněnsku. Záchranáři měli v péči šest pacientů, pět z nich utrpělo vážná zranění. Dva napadení jsou stále ve vážném stavu. Útočníka se policistům podařilo zadržet.

„V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny zůstávají na ARO ve vážném stavu muž a žena, které v pondělí večer zranil útočník v Tišnově,“ řekla v úterý ráno mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Měli by mít za sebou operaci na neurochirurgii.

Další posekaná žena, která je již mimo ohrožení života, a muž se středně těžkými zraněními leží ve FN Brno. Tam byly i dvě děti. Jedno v úterý dopoledne lékaři propustili, druhé je ve stabilizovaném stavu.

Zjišťují motiv

„Muž podezřelý z toho, že v pondělí v Tišnově na Brněnsku vážně zranil šest lidí, byl s napadenými v příbuzenském vztahu,“ potvrdil mluvčí policie David Chaloupka.

Muž byl v úterý obviněn z vraždy ve stadiu pokusu. Hrozí mu až 20 let vězení. „Podle výsledků orientačních testů na návykové látky nebyl pod vlivem alkoholu ani drog. Obviněný dosud nebyl trestán, motiv jeho jednání zjišťujeme,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Násilí mezi příbuznými

Útok se odehrál krátce po 19. hodině. Muže jsme zadrželi a zjišťujeme motiv jeho činu,“ řekl Blesku policista David Chaloupka. V rodinném domě v Jungmannově ulici podle policie běsnil muž, kterého zranění znali, nebyl to nikdo zvenčí. Podle informací Blesku použil zadržený muž k útoku sekeru. 

Záchranáři vyslali na místo tři záchranářské posádky, tři lékařské posádky, inspektora provozu a vrtulník. „Jde o mimořádnou událost 1. stupně. Měli jsme v péči šest pacientů. Pět z nich utrpělo vážná zranění sečného, bodného a řezného charakteru. Další podrobnosti uvést nemůžeme," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Rodina má v obci obchody

Podle jednoho ze sousedů, který si nepřál být jmenován, jde o početnou rodinu, která v Tišnově podniká. „Mají ve městě dva obchody, chytli se už za komunismu," řekl Blesku. 

Další podrobnosti zatím nezveřejní ani policisté, vyšetřování je teprve na začátku, doplnil mluvčí. „Vážení spoluobčané, potvrzujeme, že dnes ve večerních hodinách v Tišnově na ulici Jungmanova došlo dle dostupných informací k neštěstí v rodině. Je několik zraněných, kteří jsou v péči lékařů. Pachatel byl na místě zadržen. Celá záležitost je v šetření policie. Prosím, zachovejme klid a mysleme na všechny zúčastněné," informovali občany zástupci města Tišnov. 

Fotogalerie
11 fotografií