Zadeh s žalobcem se dohodli kromě devítiletého vězení pro Zadeha také na tom, že souzený zaplatí peněžitý trest 17 milionů. Šlo o souhrnný trest, soud Zadehovi už dříve uložil osmiletý trest za ovlivňování svědků. Zadeh za mřížemi strávil už asi 6,5 roku. Daňová kauza je u soudu od roku 2016.

Trest je nízký

Podle předsedy senátu Aleše Novotného byly v dohodě písařské chyby a nepřesnosti v paragrafech. Soud měl pochybnosti o navrhované výši trestu, který byl pod zákonnou hranicí. V dohodě také byly podle předsedy senátu nesprávné převody měn bankovek zahrnuté do trestu o propadnutí věci.

Zadeh se na základě vyjednané dohody doznal ke všem bodům obžaloby letos v květnu. Samostatně v daňovém případu mu hrozilo až 13 let vězení. Součástí dohody bylo i propadnutí majetku zhruba za tři miliony korun. Soud jednání pro novou dohodu odročil na 29. října.

Hodně obžalovaných

Obžaloba Zadeha viní z krácení daně a účasti na organizované skupině. V kauze daňových úniků při dovozu pohonných hmot figuruje 14 obžalovaných, škoda je asi 2,5 miliardy korun. Soud začal ukládat první tresty minulý týden ve čtvrtek. Jde o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu.

VIDEO: Podvodník nabízel fiktivní auta, přišel si na miliony.

Video
Video se připravuje ...

Podvodník nabízel fiktivní auta, přišel si na miliony. Policie České republiky