Tyčinková vůně dnes již legendárních Vestek se poprvé linula Bohuslavicemi u Zlína v roce 1996. „Začátky byly strastiplné. Nejdříve se na výrobě slaného pečiva podílelo jen několik členů naší rodiny. První Vánoce nás překvapilo nečekané množství objednávek, kvůli nimž jsme se na vánoční pohádky nedívali při pojídání cukroví u stromečku, ale při balení tyčinek u výrobní linky,“ vzpomíná jednatelka společnosti Jana Večerková, která Vest řídí spolu se svým manželem, švagrem a švagrovou.

Makové krekry Makovky patří k nejoblíbenějším produktům značky Vest
Autor: VEST spol. s r.o.

Upečeno ve Zlíně a bez palmového oleje

Dnes už ve Vestu, který se v roce 2000 přestěhoval do větších výrobních prostor ve Zlíně, pracuje asi 60 zaměstnanců a měsíčně se zde vyrobí zhruba milion kusů slaných pochutin. A co vlastně znamená název Vest? Odpověď je jednoduchá – jedná se o zkratku pro „Večerkovy slané tyčinky“. Nyní však pod značkou Vest najdete v obchodech nejen tyčinky, ale i preclíky, krekry a mixy slaného pečiva různých tvarů a příchutí.

„Jelikož naši zákazníci rádi ochutnávají stále něco nového, tak neustále pracujeme na vývoji nových výrobků, a to jak ve spolupráci s americkými technology, tak i se studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Držíme také krok se současnými trendy a naší vizí je vyrábět všechny produkty bez palmového oleje,“ vysvětluje Jana Večerková.

Pod českou značkou Vest najdete slané tyčinky, preclíky, krekry i mixy slaného pečiva.
Autor: VEST spol. s r.o.

České slané pečivo milují v Africe i Asii

Největším hitem značky Vest jsou makové krekry Makovky nebo mixy slaného pečiva Quadro mix a Magic mix, bez nichž si spousta domácností nedokáže představit Vánoce či Velikonoce. V letošním roce firma představila hned dvě nové produktové řady, a to silné tyčinky Vestky XL a pečené preclíkové chipsy Precle. Zajímavostí je, že kromě Česka a Slovenska si na slaných dobrotách značky Vest pochutnávají i v Itálii, Japonsku, Jihoafrické republice nebo na exotickém ostrově Mauricius.

A jaký je výhled do dalších let? Ve Vestu mají jasno – ať už budou vyrábět slané produkty různých tvarů a příchutí, tak si za každou cenu hodlají držet vysokou kvalitu, a díky tomu přinášet všem generacím „slanou radost“ prostřednictvím tyčinek, krekrů a preclíků.