Testosteron je základním stavebním prvkem

Stejně, jako je pro ženu důležitý hormon estrogen, je pro muže důležitý hormon testosteron. Ten dodává muži bojovnost, odvahu i chuť riskovat, ovlivňuje míru ochlupení, stojí za pevnými a velkými svaly, a nabíjí tělo energií.

Život bez testosteronu je těžký

Ovšem ne vždy je ho v těle dostatek. Někdy může jeho hladina klesnout stresem, nedostatkem spánku, vážným onemocněním nebo zkrátka věkem. Každý rok totiž hladina testosteronu v těle klesá. Uvádí se, že je to zhruba 0,4 % ročně od 35 let věku muže. A to potom s sebou přináší řadu negativních jevů.

Některým pánům se při jeho poklesu zhorší paměť, schopnost soustředit se, vstřebat informace, analyzovat je, orientovat se v prostoru. Typický pacient s nedostatkem testosteronu si v ordinaci sexuologa podle MUDr. Taťány Šrámkové, CSc. stěžuje na: „ztrátu nebo snížení sexuální touhy a sexuální aktivity, únavu, poruchu erekce, zhoršení ranních erekcí, méně intenzivní ejakulaci či snížený objem ejakulátu. Další příznaky nedostatku testosteronu jsou: snížená vitalita, úbytek svalové hmoty a síly, řídnutí ochlupení, abdominální obezita (obvod pasu více jak 102 cm), epizodické pocení, návaly horka, nespavost, ale i poruchy psychických funkcí jako je podrážděnost nebo letargie, snížený pocit spokojenosti, nedostatečná motivace, nízké sebevědomí, snížená duševní energie, deprese, pocit strachu či problémy s krátkodobou pamětí. Významný nedostatek testosteronu vede k neplodnosti,” vyjmenovává MUDr. Taťána Šrámková, CSc.

Kdy bijou příznaky na poplach?

Přirozená hranice testosteronu v těle zdravého muže se pohybuje v rozmezí od 264 do 916 ng/dl. Jakmile tedy hladina testosteronu klesne pod tuto nejnižší hranici, objeví se nepříjemné změny v podobě úbytku energie a síly. Pokud chodíte do posilovny, ihned uvidíte, nebo spíše ucítíte, že neuzvednete tolik, kolik jste uzvedli třeba před měsíci nebo roky. Najednou už nebudete mít takovou chuť k sexu. Možná dokonce několikrát u vás vynechá i typická ranní erekce. Svaly se vám budou postupně zmenšovat, a to i když chodíte pravidelně do posilovny a jíte dostatek bílkovin. A ani vaše nálada nebude dvakrát slavná.

Testování hladiny testosteronu

Pokud má muž příznaky typické pro nedostatek testosteronu, měl by vyhledat lékaře, sexuologa-androloga nebo urologa a nechat se odborně vyšetřit. Vyšetření hladiny testosteronu provádíme biochemickými testy, odběr krve je vhodné realizovat mezi 8. a 10. hodinou, protože hladina testosteronu během dne kolísá. Pokud je hladina testosteronu nízká, doporučuje se opakovat měření 1-2 krát. Ke stanovení hladiny testosteronu by nemělo dojít při akutním onemocnění. Lékař doplní komplexní tělesné vyšetření. Pacient vyplní Dotazník stárnutí muže.
Jednorázový laboratorní nález nízké hladiny testosteronu zvláště bez příznaků uvedených výše nemusí znamenat, že pacient trpí syndromem nedostatku testosteronu. Avšak ani subjektivně prožívané příznaky nemusí být specifické (únava, snížení svalové síly, poruchy paměti), proto je nutné vyšetření: vyloučit např. onkologické onemocnění, depresi, demenci. Pozornost je třeba věnovat lékům, které snižují libido a mohou tak simulovat nedostatek testosteronu. Rozhodně apeluji na vyšetření lékařem,” doporučuje uznávaná sexuoložka-androložka MUDr. Taťána Šrámková, CSc.

Jak udržet optimální hladinu testosteronu?

Můžete vyzkoušet stimulační účinky Kotvičníku zemního, u kterého byl v několika odborných studiích objeven pozitivní vliv na udržení optimální hladiny testosteronu v těle. „Kotvičník je u mužů populární, používaný v atraktivní víře jako výživový doplněk zlepšující sexuální zdraví. Pokud muž nemá krevními testy a komplexním vyšetřením prokázaný nedostatek testosteronu či jiné závažné onemocnění, a přesto se cítí unavený, bez vitality, bez energie, je možné užít bez porady lékařem doplněk stravy k posílení organismu, ke zvýšení energie, síly a celkové tonizaci organismu, např. kotvičník zemní,” uzavírá své povídání MUDr. Taťána Šrámková, CSc. Kotvičník zemní můžete užívat například v podobě doplňku stravy Zerex Ultragold. Ten obsahuje přírodní afrodiziaka, extrakty z tradičních bylin a vitamíny, které přispívají k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, sexuální kondici a vitality v každém věku, podporují libido a příznivě působí na správnou funkci reprodukčního ústrojí. Doplněk stravy Zerex Ultragold je tak vhodný pro seniory i muže v produktivním věku plánující zplození dítěte.