V bytě přede mnou bydlela starší paní a byt byl celkově v dobré kondici, jenom koupelnu se záchodem jsem chtěl novou. Původní obklady a dlažba byly již zastaralé, kvůli čemuž obě místnosti působily velmi neosobním, až téměř nemocničním dojmem. Moje požadavky byly jednoduché – výsledkem rekonstrukce měla být pěkná, minimalistická a nadčasová koupelna, která nebude po pár letech používání potřebovat další zásahy,“ říká Tomáš.

Tomášovi přátelé doporučili návštěvu showroomu Prague Gallery Laufen, nedaleko jeho nového bydliště, kde měl možnost prohlédnout si portfolio značek Jika, Laufen a Roca. Po konzultaci s odborníkem se Tomáš rozhodl pro tradiční českou značku Jika, která nabízí široký sortiment koupelnového vybavení a dokáže si poradit i s malými prostory tak, aby působily útulně a funkčně.

Koupelna před rekonstrukcí
Autor: LAUFEN CZ s.r.o.

Koupelna po rekonstrukci
Autor: LAUFEN CZ s.r.o.

V Prague Gallery jsem strávil skoro půl dne. Když jsem zjistil, kolik existuje možností, rozhodl jsem se věnovat výběru trochu více času a energie než jsem měl původně v plánu. Za pomoci odborníka jsem si z katalogu Jika vybral kompletně všechny produkty včetně obkladů a dlažby. Původně jsem přemýšlel o sprchovém koutu, ale teď jsem rád, že mi profesionálové doporučili ponechat vanu. I když v koupelně netrávím tolik času, tak třeba po náročném tréninku si můžu napustit vanu a relaxovat. Také by mě asi nenapadlo kombinovat různé odstíny obkladů, ale díky počítačové vizualizaci jsem si mohl vyzkoušet více možností a to mi pomohlo při konečném výběru,“ uvádí dále Tomáš.

Vzhledem k tomu, že se nijak neměnila dispozice prostoru, šlo hlavně o to, vybrat si barvy a rozměry obkladů a dlažby dle vlastního vkusu. Tomášovi se na první pohled zalíbily obklady Jika ze série Perla o rozměrech 21,4 x 61 cm v  odstínech Aqua a Blanco Velkoformátové obklady skýtají mnoho výhod, jako je například minimum spár, díky čemuž vznikají celistvé plochy, které dodávají interiéru úplně novou dimenzi. Velkoformátové obklady navíc malý prostor opticky zvětší.

Toaleta před rekonstrukcí
Autor: LAUFEN CZ s.r.o.

Toaleta po rekonstrukci
Autor: LAUFEN CZ s.r.o.

Dalším trendem, který odborník do koupelny doporučil, byla mozaika. Aby byl zachován čistý ráz koupelny, zdobí mozaika Jika Perla Aqua pouze obložení vany a prostor nad vanou.

Právě takto rozvržené obklady z malého a relativně úzkého prostoru vykouzlily příjemné místo, které působí vzdušně. Na zem pak přišla dlažba Jika ze série Mood v odstínu Blanco o rozměrech 44,5 x 44,5 cm. Dlažba Mood je vysoce odolná nejen proti nárazu, ale i vůči extrémním teplotám a je proto vhodná dokonce i na venkovní použití.

Do malých koupelen jako je tato je ideální asymetrické umyvadlo Cubito o rozměru 75 cm s jednoduchou skříňkou K tomuto typu umyvadla se hodí stojánková baterie Mio - N. Skříňku si Tomáš vybral v bílém lesklém laku v provedení s jedním šuplíkem, díky které získala koupelna nový úložný prostor. Vanu ze série Cubito o rozměrech 170 x 75 cm doplňuje dvojdílná skleněná zástěna Cubito. U vany je nainstalován termostatický sloup Mio zaručující příjemné osprchování.

Protože Tomášova koupelna postrádá okno, bylo potřeba do ní dostat co nejvíce světla. Proto bylo kromě klasických bodovek do koupelny umístěno zrcadlo Clear s integrovaným LED osvětlením. „Vzhledem k tomu, že koupelna nemá přirozený zdroj světla, je pro mě takovéto zrcadlo ideálním řešením. Dodává jasné, ale přitom příjemné osvětlení,“ říká mladý muž.

Na toaletě jsou pak použity také obklady ze série Perla tentokrát v odstínu Gris.  Dlažba na WC byla navržena stejná jako v koupelně, tedy ze série Mood v  barvě Blanco.

Z praktických a hygienických důvodů si Tomáš vybral kombiklozet Deep. Moderní tvar čistých zaoblených linií mu padl ihned do oka, výhodou je pak jeho nízká spotřeba vody a snadná údržba. 

K výsledku rekonstrukce ještě spokojený majitel dodává: „S finální podobou koupelny a toalety jsem spokojený. Musím říct, že ve skutečnosti jsou obklady ještě hezčí než ve vizualizaci Když teď vyjdu do koupelny, mám pocit, že je to úplně jiná místnost a nemůžu se na výsledek vynadívat. Koupelna vypadá jako z obrázku v nějakém luxusním katalogu a přitom se ceny produktů Jika pohybují v opravdu rozumné výši.“

  

Fotogalerie
6 fotografií