Nejlepší ponaučení se skrývá v životní zkušenosti. Pět příběhů, které se skutečně staly, dokládají, že sousedské vrtochy mohou být různé. Ale hlavně vám mohou pomoci poznat varovné signály dřív, než nastane problém. Přečtěte si typologii potenciálně konfliktních sousedů!

#1 Pěstitel

Jak ho poznáte: Obklopuje se vším, co roste. Svůj byt používá jako obří skleník a jeho zahrada připomíná amazonský deštný prales.

Jaké problémy vám může způsobit: Soused paní Lýdie si na hranici pozemku vysadil živý plot z tújí. Paní Lýdie zpočátku rostliny vítala, protože jí zajišťovaly soukromí. Soused však zanedbával péči, túje přerostly do obřích rozměrů, stínily a navíc na zahradu paní Lýdie padaly suché větve.

Autor: Shutterstock

#2 Skladník

Jak ho poznáte: Nikdy nic nevyhazuje, protože se to může později k něčemu hodit. Velmi úspěšně dokáže ignorovat i doporučené datum spotřeby, plísně či hnilobu.

Jaké problémy vám může způsobit: Soused pana Hynka se přestěhoval do domova důchodců a svůj dům svěřil do péče synovi. Nový obyvatel nejenže pořádal pravidelné hlučné dýchánky s přáteli a alkoholem, ale hlavně proměnil zahradu ve smetiště, které zapáchalo až k oknům pana Hynka.

Autor: Shutterstock

#3 Sběratel

Jak ho poznáte: Co jednou schvátí, už nikdy nenavrátí. Nezáleží na tom, jestli mu dobrovolně půjčíte šroubovák nebo u něj zapomenete talíř po grilovačce. S danou věcí se prostě můžete rozloučit.

Jaké problémy vám může způsobit: Paní Simona se s manželem a dvěma malými chlapci přestěhovala do domku na předměstí. Protože synkové rádi hrají fotbal, občas se jim zakutálel míč na sousedovu zahradu. Soused místo aby hračky vracel, nekompromisně je zabavoval.

Autor: Shutterstock

#4 Chovatel

Jak ho poznáte: Myšlenka domácího mazlíčka u něj dalece přesahuje psa a kočku. Jeho domácnost úspěšně konkuruje malému JZD.

Jaké problémy vám může způsobit: Sousedka pana Stanislava chovala králíky v blízkosti společného plotu. Postupem času se však o svou králíkárnu přestala starat. Králíkárna chátrala, rozpadala se a hroutila, až začala ohrožovat králíkárnu pana Stanislava na druhé straně plotu.

Autor: Shutterstock

#5 Uvaděč

Jak ho poznáte: Na první pohled je k nerozeznání od ostatních, ale na první poslech se nelze zmýlit. Jeho hlas je slyšet přes tři zdi a stejně tak hudba, kterou rád pouští.

Jaké problémy vám může způsobit: Soused paní Kláry si nedělal příliš velké starosti s nočním klidem. Poslouchal hlasitou hudbu, křičel, a když se posilnil alkoholem, byl agresivní. Dokonce paní Kláru napadl, když ho požádala, aby své aktivity trochu ztišil. Případu jsme také věnovali reportáž

Autor: Shutterstock

Jak se můžete bránit?

„Případy sousedských sporů mají jedno společné – musí se řešit v co největším klidu. Těžko docílíte toho, že se váš soused odstěhuje. Mnohem pravděpodobnější je, že i po vyřešení sporu budete souseda potkávat před domem. V první řadě proto doporučujeme pokusit se o smírné řešení a snažit se o kompromisy. A ani když už dojde na právníky, není nutné rovnou vyvolávat soudní spor. Mnohdy věc vyřeší písemná výzva adresovaná sousedům. V rámci právní ochrany pro bydlení zabezpečujeme klientům právní poradenství i právní zastoupení v sousedských sporech,“ vypočítává možnosti Mgr. Vanda Pecháčková, právník D.A.S.