Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejlepší šumavské recepty: Upečte hnětýnky, koblížky či bavorské preclíky

/
  • Krajová specialita – hnětýnky. Je na ně radost pohledět.
    15. března 2024 ● 09:18

    Šumaváci sice měli nepaměti drsný život a chudou stravu, ale při výjimečných příležitostech dokázaly hospodyňky vykouzlit hostinu lahodící oku i chuťovým pohárkům. Dělo se tak zejména při různých svátcích.

    Na dodržování tradic si lidé na Šumavě vždycky potrpěli a dodržují je dodnes. Takovým příkladem jsou posvícení nebo masopust. K těmto svátkům neodmyslitelně patří nejen lidové zvyky, jako jsou masopustní průvody, ale i tradiční pokrmy. Podle sběratelky lidových receptů ze Šumavy Lucie Kohoutové se v příhraničních vesničkách dodnes dědí recepty na tyto speciality z generace na generaci. „V oblibě jsou stále masopustní šišky nebo koblihy. Ty se dělaly i na druhé straně Šumavy v Bavorsku. Stejně tak o Velikonocích se u nás i za hranicemi pekly jidáše,“ připomněla Kohoutová.

     

    Mezi vyhledávané originální speciality dodnes patří hnětýnky. Bez nich by na Šumavě nebylo posvícení. Tvarem připomínají minidortíky nebo placičky s polevou, na kterých je bohaté zdobení ve tvaru kytiček, srdíček a lístečků. „Recepty se liší pomalu od vesnice k vesnici. Pečou se jak kynuté, tak piškotové. Někde se vykrajují, jinde se plní do formiček. Děvčata je kdysi dávala chlapcům u muziky,“ uvedla Kohoutová, která je autorkou dvou knih o kuchařském umění obyvatel Gabrety. Tedy Pohoří kozorohů, jak zní v překladu první historicky doložený keltský název pohoří milovaného mnoha turisty.

  • 1.

    Co příroda dala

    Jako kontrast se pak jeví zužitkování všeho, co drsná příroda na Šumavě dokázala lidem nabídnout. Masa bylo málo, proto měli místní často na talíři brambory připravené na různé způsoby. K tomu byliny, kopřivy, které se přidávaly do nádivek a polévek. A když rostly houby, hodily se do omáček, ke kroupám, bramborám, na placičky, do závitků, nádivek, na svítek i do polévek. I ty však bývaly tak trochu sváteční a dlouho se běžně na Šumavě nejedly. Byly výhodným artiklem, za který Šumaváci utržili peníze na trzích. Všední jídlo se z nich stalo až později.

  • 2.

    Recepty z hor

    Stejně jako spisovatelka Božena Němcová sbírala podklady pro své pohádky a další literární díla od lidí, kteří si je předávali ústně z generace na generaci, například na Domažlicku, Lucie Kohoutová postupovala stejně při shromažďování regionálních receptů. Získala řadu předpisů na sladké pečivo i slané pokrmy. Sama všechny poctivě uvařila a prověřila jejich chuť. Zde jsou některé z nich.

  • 3.

    Koblihy

    Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, hrst hladké mouky, 5 dkg rozpuštěného másla, 1 – 2 lžíce cukru, 1 vanilka (nebo vanilkový cukr), 5 žloutků, 1 celé vejce, 3 – 4 lžíce rumu, citronová kůra, kvásek z 5 dkg droždí a 1/2 l mléka, olej na smažení.

     

    Postup: Zaděláme řidší těsto, které necháme kynout. Pak rukama tvoříme koblížky, které plníme marmeládou. Balívaly se jako buchty, já těsto vyválela a dělala klasickým způsobem, měla jsem nějakou tekutější marmeládu. Necháme ještě kynout. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje v kastrůlku a sypeme cukrem.

  • 4.

    Šumavské hnětýnky

    Suroviny: 50 dkg másla, 80 dkg polohrubé mouky, 20 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 5 žloutků, špetka soli, půl lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr.

     

    Postup: Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme 4 lžíce smetany. Těsto necháme odležet do druhého dne. Vyválíme silnější plát a formičkami vykrajujeme hnětýnky ve tvaru kytiček, nebo těsto plníme do formiček a pečeme. Zdobíme cukrovými kytičkami.

  • 5.

    Bavorské preclíky

    Suroviny: 45 dkg hladké mouky, 7 dg měkkého sádla, kvásek z 1 droždí, 1 dcl vlažné vody a 1 dcl vlažné smetany, lžička soli. Na louhování 50 g jedlé sody + 1 l vody, hrubá sůl na posypání

    Postup: Z mouky a ostatních surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Rozdělíme na dílky, vyválíme válečky dlouhé 30 cm a stočíme do preclíku. Do vody dáme sodu a přivedeme k varu. Jednotlivě vhazujeme preclíky a necháme každý povařit asi 15 sekund. Vyndáme, necháme okapat a dáme na vymazaný plech. Posypeme solí a pečeme při 220 °C asi 15 minut.

  • 6.

    Bramborový toč se zelím

    Suroviny: 1/2 kg syrových brambor, 1/2 kg vařených brambor ve slupce, 3 vejce, kvásek ze 2 dcl vlažného mléka, 50 g droždí, 20 dkg polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 40 dkg kysaného zelí, 20 dkg uzeného špeku nebo slaniny, sůl, majoránka, pepř, 10 dkg sádla

     

    Postup: Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich vodu. Dáme do mísy, přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, kvásek, mouku, mléko a koření. Vypracujeme těsto, které necháme kynout. Nákonec přidáme slaninu a zelí. Rozehřejeme sádlo, polovinou vytřeme pekáč, dáme do něj těsto, necháme opět krátce nakynout a pomažeme ho druhou polovinou sádla. Pečeme dokřupava.

     

    Jednodušší verze:

     

    Suroviny: 60 dkg brambor, 25 dkg hrubé mouky, 5 dkg sádla, 2 cibule, 2 vejce, česnek, majoránka, sůl, pepř

     

    Postup: Brambory nastrouháme a osolíme, přidáme mouku, vejce a drobně nakrájenou cibulku osmahnutou na sádle. Ochutíme česnekem, majoránkou a pepřem. Dáme do pekáčku vymazaného sádlem. Pečeme v troubě při 190 °C dočervena.

  • 7.

    Omáčka z lišek

    Suroviny: 2 hrsti lišek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžička nadrceného kmínu, lžička mleté papriky, kousek másla, nasekaná petrželka a kerblík (kerblík podle chuti), 3 lžíce hladké mouky, 3 dl kysané smetany, sůl, pepř

     

    Postup: Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kmín, utřený česnek a zlehka orestujeme tak, aby česnek nebyl hořký. Zaprášíme moukou a podlijeme 2 dl vody. Přidáme lišky, osolíme a za mírného podlévání vodou dusíme skoro do měkka. Mouku rozmícháme v 1 dl vody a spolu se smetanou přilijeme k liškám. Přidáme petrželku, kerblík, osolíme, opepříme a provaříme asi 15 minut. Pokud je omáčka hustá, můžeme ji během vaření ještě naředit vodou.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Velikonoční truhlík do okna Videoredakce ženských titulů

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy